A-
A+

Sveriges hjälte: "Jag blev helt galen"

Lina Hurtig jublar efter sitt 2–1-mål mot Finland på Gamla Ullevi.
Lina Hurtig jublar efter sitt 2–1-mål mot Finland på Gamla Ullevi.
FotbollTT

Sverige tågar vidare mot fotbolls-VM 2023.

Lina Hurtig fick Gamla Ullevi att explodera när hon orädd kastade sig fram och styrde in det sena segermålet, 2–1 i VM-kvalet mot Finland.

Jag blev helt galen, det var otroligt skönt, säger Hurtig om sin fullträff.

Annons

Annons

Sveriges fotbollsdamer tappar i princip aldrig poäng på hemmaplan i mästerskapskvalen. Inför torsdagens match mot Finland hade det bara hänt vid tio tillfällen genom historien, och bara en gång – den 13 oktober 1992 mot Danmark på Ryavallen i Borås – hade det blivit förlust.

Drygt 29 år senare nosade Anna Signeuls Finland på att utöka den listan.

De 13 429 åskådarna på Gamla Ullevi i Göteborg fick visserligen se ett Sverige som ,inför i princip fullsatta läktare, omgående dyrkade upp den finländska defensiven. 1–0 dröjde inte länge.

Fridolina Rolfö skrapade från sin offensiva mittfältsroll ihop ett par halvchanser redan i de inledande minuterna, och när hon väl fick en helchans satte hon dit den med besked. Sofia Jakobsson slog en boll i djupet, Rolfö nickskarvade den vidare till Lina Hurtig och satte sedan full fart i djupet. Hurtig frispelade Rolfö och Barcelonastjärnan placerade säkert in 1–0 till publikens stora jubel.

Det var helt fantastiskt. Man kände ett sådant otroligt stöd i dag, säger Fridolina Rolfö.
Lina gör det bra och sätter in den centralt till mig, jag får med mig den och kan driva och sätta in den i bortre. Det var skönt, ett bra mål.

Spelade inför storpublik

Det var första gången sedan coronapandemin bröt ut som Sverige fick spela inför storpublik, men den inledande energiskjutsen som det gav tonade snart ut.

Finland började våga hålla i bollen allt mer och med knappt en halvtimme spelad etablerade gästerna ett allt större tryck mot det svenska straffområdet.

Då kom också 1–1.

Rosengårds Ria Öling satte en strålande boll i djupet på Linda Sällström och Finlands vassaste målskytt gjorde inget misstag när hon satte kvitteringen, Sällströms 50:e landslagsmål, i det bortre krysset.

Anna Signeul kunde inte vara annat än nöjd när hon gick ut till halvtidsvilan, och efter paus fortsatte finländskorna att strida tappert, släppa till mycket lite och hela tiden hota med vassa omställningar.

Men det höll inte hela vägen. Sverige fortsatte att mala på och med drygt tio minuter kvar att spela kom det förlösande 2–1-målet.

Det var riktigt vackert.

Annons

Annons

"Vräkte mig fram"

Filippa Angeldahl fick bollen en bit till höger på den finländska planhalvan, ett tiotal meter utanför straffområdet, och fick gott om tid att måtta. Manchester City-mittfältaren slog ett ypperligt inlägg mot den bortre stolpen där Lina Hurtig kom stormande och kastade sig vältajmat fram för att stöta in bollen utan chans för målvakten Tinja-Riikka Korpela.

Jag såg att Filippa tänkte slå in den, och jag såg också att försvararen troligtvis skulle missa bollen, så jag störtade in och vräkte mig fram, säger Hurtig.

Det var en mäktig känsla att få hela Gamla Ullevi att vråla ut sin glädje, säger hon.

Jag blev helt galen tror jag, det var otroligt skönt.

Det sena målet orkade inte Finland svara på.

Tolv av tolv

Sverige fortsatte i stället att trycka på och kunde ha gjort ytterligare något mål, bland annat hade Johanna Rytting Kaneryd – som stod för ett mycket piggt inhopp – ett fint läge. Men 2–1 stod sig och halvvägs in i VM-kvalet toppar Sverige grupp A på maximala tolv poäng. Finland är tvåa på sex poäng och Slovakien och Irland har fyra vardera. Irland har dock spelat en match färre.

På tisdag kan Peter Gerhardssons gäng ta nästa steg mot gruppsegern och en plats i VM i Australien och Nya Zeeland. Då väntar Slovakien i Malmö i årets sista landskamp.

Jag har inte sett tabellen men jag vet att vi har vunnit alla matcher i alla fall. Man lever väldigt kortsiktigt, man försöker bara vinna nästa match, säger Gerhardsson.
Men vi har ett bra läge i gruppen och vill vinna på tisdag också.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.