Sveriges lösning på offensiven: defensiven

Landslagsmittfältaren Emil Forsberg.
Landslagsmittfältaren Emil Forsberg.
FotbollTT

Endast ett mål på fyra Nations League-matcher.

Lösningen på det offensiva problemet: defensiven.

Först och främst handlar det om att sätta försvarsspelet, säger Emil Forsberg inför kvällens ödesmatch mot Kroatien.

Annons

Annons

Fyra matcher, fyra förluster och åtta insläppta mål. Defensiven har varit ett bekymmer för Sverige i Nations League-matcherna.

Men det är inte det enda som oroat.

Offensiven har nämligen inte heller varit särskilt glimrande för förbundskapten Janne Anderssons landslag. På pluskontot när det gäller målskillnaden finns nämligen endast ett mål – det som Marcus Berg rakade in på Maksimirstadion i Zagreb.

Tuff läge för Sverige

Summan av delarna?

Ett tufft läge.

Vilket betyder att kvällens hemmamöte med Kroatien är en ödesmatch.

Bara seger gäller för att Sverige ska undvika nedflyttning från toppdivisionen.

Och för att lyckas säkra tre poäng är mittfältaren Emil Forsberg & Co inne på att landslaget måste få ihop helheten, där defensiven kommer överst på listan.

Det viktigaste är att vi hittar tillbaka till vår identitet, det vi har gjort bra under många år. Det är att först och främst hitta tillbaka till defensiven. Vi har varit lite för passiva, vi har lämnat lite för mycket ytor, säger han.
Vi vet vad vi behöver göra. Vi har kvalitet att spela bra fotboll. Men först och främst handlar det om att sätta försvarsspelet. Det offensiva är jag inte så orolig för. Där gäller det att släppa ner axlarna, tro på sig själv och så kommer vi hitta något fint.

Annons

Annons

"Gäller att allt klaffar"

Berg:

Det är ett otroligt jobb vi lägger ner både offensivt och defensivt. Det gäller att allt klaffar där och när vi väl vinner boll att alla är tillgängliga, vill ha boll, ta löp och öppnar ytor för varandra. Att vi vågar där, säger han.

Även om defensiven är grunden i spelet så spekuleras det kring att Sverige kan satsa på sina offensivaste spelare redan från start på Friends arena.

Dejan Kulusevski har öppnat för att han kanske får en ny position.

Det är även ett resonemang som Forsberg är inne på.

Under säsongsinledningen med Leipzig har 29-åringen spelat forward – en position som han mycket väl kan tänka sig ha även i Blågult.

Absolut. Nu har jag gjort det under ett par matcher, jag gjorde det senast mot Paris i Champions League. Jag har även spelat forward i en del matcher i Bundesliga, så det är ingen roll som jag är osäker på. Det är en roll jag känner mig bekväm i, och skulle de behöva mig där så är det självklart inget problem för mig, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons