-
+

Sveriges nya VM-hopp: "Jag fick negativa tankar"

Oskar Svensson efter sprintsegern i Val di Fiemme. Arkivbild.
Oskar Svensson efter sprintsegern i Val di Fiemme. Arkivbild.
SkidorTT

I december hade Oskar Svensson starka tvivel på sig själv.

En månad senare vann han sin första världscuptävling och är nu ett svenskhopp inför VM.

Jag fick negativa tankar efter fjolåret och i början på den här säsongen. Men kunde vända det, säger Svensson som i helgen satsar på att göra ny sprintsuccé på hemmabanan i Falun.

Annons

Annons

Oskar Svensson fick bästa möjliga start på 2021 när han vann sprinten i Val di Fiemme, som var den näst sista deltävlingen i Tour de Ski.

Det var också en efterlängtad framgång för herrlandslaget efter flera tunga säsonger.

Men få kände till Oskar Svenssons tuffa mentala kamp på vägen mot framgången.

I samband med OS i Pyeongchang 2018, när han kom femma i sprintfinalen, steg förväntningarna på honom. Men de internationella toppresultaten uteblev – år efter år.

Nu berättar 25-åringen att han började tappa tron på att han verkligen skulle kunna komma tillbaka till absoluta världstoppen.

Jag hade dessa negativa tankar efter fjolårssäsongen och i början av den här säsongen när det inte gick bra i Ruka. Jag hade tränat som planerat och fått vara frisk, men fick inte ut något av det slitet, säger Svensson.

Tackar tränaren

Då hade han en mental uppförsbacke. I dag hyllar han landslagstränaren Anders Högberg, som en stark bidragande orsak till att allt vände.

Vi hade bra samtal samtidigt och han är den första tränaren på länge som lagt upp hela träningsplanen åt mig. Jag behövde inte lägga upp de sista detaljerna i planen själv, som jag gjort tidigare, utan kunde bara fokusera på att genomföra passen, säger Svensson.

Formvändningen kom i december, när svenskarna stannade hemma från världscuptävlingarna i Davos och Dresden.

Jag började orka genomföra intervallerna och distanspassen och sedan lossnade det rejält i samband med Tour de Ski. Det var en härlig känsla, säger han.

Annons

Annons

Inspirerar herrlandslaget

Resultatet blev världscupsegern i Italien, som också blev en inspiration för de övriga i herrlandslaget. Flera av hans lagkamrater har de senaste veckorna berättat hur mycket hans seger betydde för deras egna satsningar.

Han visade att det jobb vi lägger ner fungerar och räcker hela vägen till toppen, säger till exempel William Poromaa.
Det var kul att höra. Det visste jag inte, men det är kul att kunna inspirera hela vårt lag, säger Oskar Svensson.

På lördagen åker Svensson masstarten i Falun. Hans första tävling sedan Tour de Ski.

Det ska bli skönt att börja tävla igen och slippa gissa hur bra kroppen känns och hur fort man åker. Därför blir loppet ett bra test inför söndagens sprinttävling, som är extra viktig för mig.

Det är den sista klassiska sprinten innan VM i Oberstdorf. Då Oskar Svensson är född och uppvuxen i Falun kommer det inte vara några problem att tända till.

Normalt hade det varit extra häftigt att få tävla inför familj och vänner i Falun, men nu får vi acceptera att pandemin sätter stopp för det. Vi är ju helt isolerade och tävlar utan publik. Men det är trevligt att möta en del funktionärer på arenan som hejar och gratulerar. Det värmer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss