Sveriges R-tal ökar – Tegnell lugn

Sveriges R-tal är ingen anledning till oro, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell.
Sveriges R-tal är ingen anledning till oro, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell.
CoronavirusetTT

Efter en period av minskande smittspridning steg Sveriges så kallade R-tal i slutet av augusti, vilket är ett tecken på att smittan ökade.

Annons

Annons

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste skattning steg Sveriges reproduktionstal, det så kallade R-talet, stadigt under andra halvan av augusti. I slutet av månaden passerade talet det kritiska värdet ett, vilket innebär att smittan i genomsnitt förs vidare till fler än en person. Den 27 augusti uppskattades detta värde till 1,02. Dagen efter till 1,03.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är dock inte oroad. Skillnaderna är så små att de i praktiken saknar betydelse. Dessutom är mätningarna av R-talet "momentana", varför de bara ger en ögonblicksbild bild av smittspridningen.

Man ska nog tolka de där skattningarna som att R-talet är ganska stabilt. Det viktigaste är den långsiktiga trenden och den är att smittspridningen går ner, säger han.

Ett tecken på detta är att antalet personer som insjuknar i covid-19 stadigt minskat de senaste veckorna. Enligt intensivvårdsregistret vårdas just nu bara 16 personer för covid-19 på landets sjukhus.

Det har aldrig varit så få som nu, säger Anders Tegnell.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons