A-
A+

Sveriges straffvapen kan bli guld värt i VM

Niclas Ekberg efter guldstraffen i Budapest. Arkivbild.
Niclas Ekberg efter guldstraffen i Budapest. Arkivbild.
HandbollTT

Öga mot öga, med sju meter till målet. Utan Sveriges skicklighet från strafflinjen hade det inte blivit något EM-guld i fjol.

Hemligheten är att gilla läget. Man ska tycka att det är jäkligt gött att stå där i en duell man mot man, säger Niclas Ekberg inför kvällens VM-premiär mot Brasilien.

Annons

Annons

Det var flera avgörande prestationer från sjumetersstrecket som till slut ledde till handbollslandslagets efterlängtade EM-guld i Budapest. Hampus Wanne inledde med att sätta 18 av 18 straffar – till exempel fem mot Tjeckien när Sverige bara var ett mål från att åka ut ur EM. Valter Chrintz nätade i slutsekunderna mot Norge för att ta Sverige till semifinal. Och i finalen mot Spanien blev Niclas Ekberg odödlig när han sköt guldmålet i den absolut sista sekunden.

Vad är det att inte gilla i den situationen? Alltså, det finns inget bättre. Jag älskar det och såg det inte som något större tryck, utan mer som ett stort tack för att jag fick förtroendet, säger Ekberg med ett leende.

Tränar extra

När TT träffar landslaget under VM-uppladdningen i Halmstad har Blågult precis avslutat ett öppet träningspass och på slutet var Ekberg en av spelarna som dröjde sig kvar lite extra för att skjuta straffar på Tobias Thulin.

Det gäller att ständigt hålla liv i straffskyttet.

Det är alltid rätt så gött att skjuta ett par stycken, säger 34-åringen.

Kielproffset lär säkert få ställa sig vid strafflinjen några gånger även under VM på hemmaplan. Sannolikt inte i en lika avgörande situation som i EM-finalen, men betydelsen av att göra mål på straffarna kan inte underskattas. Sverige sköt 30 straffmål – flest av alla lag – på 36 försök i EM.

Annons

Annons

Tre straffskyttar

Hampus Wanne brukar vara förstavalet och han känner sig trygg med att både Ekberg och Lucas Pellas är redo att avlasta honom.

Vi har ju flera vassa straffskyttar och målvakterna som vi ska möta får därför väldigt mycket video att kolla på. De måste läsa in sig på många skott för att ha koll, säger Wanne.
Jag vill att det ska se likadant ut varje gång jag skjuter, men att bollen landar på olika ställen varje gång. Då blir det svårt för målvakten att läsa vilket skott som kommer.

Ekberg igen:

Att vi är många som är bra straffskyttar tyder på att vi har många matchvinnare som gärna vill hamna i såna situationer. Det är inte alltid man har dagen och då är det skönt att veta att det finns andra som gärna tar över ansvaret.

Handlar om självförtroende

Straffarna är i stor utsträckning en mental kamp mellan skytt och målvakt, där det gäller att ha övertaget. Det var kanske ingen slump att Wanne efter sina 18 raka fullträffar i EM följde upp första missen med ännu en miss.

Nä, så kändes det då och jag var förbannad på mig själv. Men innan missen kände jag att det skulle bli mål varje gång det blir straff. Det handlar jättemycket om självförtroende, säger Barcelonaspelaren.

Sverige inleder sitt VM-spel mot Brasilien klockan 20.30 i Scandinavium. Sannolikt kommer ett par av de blågula målen göras från strafflinjen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.