A-
A+

Sveriges vapen i historiska EM-premiären

Sverige möter Finland i EM-premiären. Arkivbild.
Sverige möter Finland i EM-premiären. Arkivbild.
VolleybollTT

Volleyboll-EM inleds med en grannfejd.

Men Sverige har ett ess i rockärmen, eller i alla fall en center på planen. Linda Andersson, till vardags i finska klubben Pölkky Kuusamo, har koll på det finska spelet.

Det kommer gå lite snabbare än vad vi är vana vid, säger hon.

Annons

Annons

Svenska damlandslaget spelar på torsdagen första mästerskapsmatchen på 38 år. Och man gör det i ett nordiskt derby, mot Finland, i Cluj-Napoca i Rumänien.

I den svenska truppen finns två spelare som håller till i den finländska ligan. En av dem är Linda Andersson, som ska påbörja sin andra säsong i Kuusamo, i norra Finland.

Andersson tillbringar större delen av året i Finland och har lärt sig en del om vår granne i öst.

Den finska ligan är lite bättre än den svenska, inget jättesteg men absolut bättre än i Sverige, säger hon.
Även när det kommer till landslag har de presterat lite bättre, men det ska bli spännande att se hur vi står mot varandra i dag, det var några år sedan vi möttes.

"Saknar en världsstjärna"

Linda Andersson har mött några ur den finländska truppen, som till stor del består av spelare ur den egna ligan.

De saknar en stor världsstjärna, som Isabelle (Haak) men har en bred trupp. De saknar en riktig spets i anfall men kommer att bli ett bra motstånd för oss. Jag ska ha lite koll på spelarna, så det blir kul att se hur vi kan möta oss med dem.

Finland är ett av tre lag i Sveriges grupp som förbundskapten Ettore Guidetti tror att Sverige kan besegra. Blågult måste vinna två matcher för att ta sig vidare från gruppen. Och för att besegra Finland måste man hänga med i deras tempo.

De har lite mindre spelare och kommer nog att försöka utnyttja deras snabbhet på ett annat sätt. Vi har långa spikers och behöver inte spela det jättesnabba spelet, men jag skulle gissa att spelet kommer att gå lite snabbare än vi är vana vid, säger Linda Andersson.

Annons

Annons

"Vi ska ha jäkligt kul"

Men förutom det rent spelmässiga kommer inställningen också spela stor roll.

Jag tror att nyckeln kommer att vara att njuta av det, det är det här landslagets första EM och landslagets första EM på många år. Det är ingen press på att vi ska göra något resultat eller ta medaljer. Vi ska ha jäkligt kul, och kommer det ett bra resultat utifrån det, toppen! Om inte, får vi ta det därifrån.

Den inställningen vill hon även se under hela mästerskapet, även mot stornationerna Turkiet och Nederländerna.

Det finns inget som säger att vi inte kan göra bra resultat där. Där finns det ännu mindre press.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!