A-
A+

Sveriges varumärke stärkt av pandemin

Ett lands varumärke påverkas av hur väl det klarar av att hantera exempelvis en pandemi. Arkivbild.
Ett lands varumärke påverkas av hur väl det klarar av att hantera exempelvis en pandemi. Arkivbild.
SamhälleTT

Sverige klättrar i rankingen över de länder som anses ha hanterat coronapandemin bäst. Av 60 länder placerar sig Sverige på sjunde plats.

Annons

Annons

Nation Brands Index (NBI ) är en studie som mäter styrkan i olika nationers varumärken och hur väl länderna hanterar viktiga globala frågor.

Precis som förra året handlar en del av av årets undersökning om hälsokriser och coronapandemin. När 60 000 personer från 20 länder har tillfrågats om sin syn på hur olika nationer hanterat pandemin placerar sig Sverige på sjunde plats – att jämföra med plats 15 föregående år.

Enligt undersökningsföretaget Anholt Ipsos är länder som rankas högst i studien de som har lyckats väl med att distribuera vaccin till sina medborgare och att kontrollera smittan. Framför Sverige i listan finns Tyskland, Kanada, Schweiz, Nya Zeeland, Australien och Norge.

På Svenska institutet ser man på Sveriges placering som "mycket positiv".

"Vi ser sällan länder göra den här typen av förflyttningar i internationella index under så kort tid. Vårt land uppfattas ofta ha agerat konsekvent under pandemin. Vi vet sedan tidigare att Sverigebilden är stabil över tid. Den här mätningen är en god indikator på det", säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, i ett pressmeddelande.

Studien gjordes av Anholt Ipsos under juli och augusti 2021.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!