SvFF vill lösa situationen med Strömbergsson

Martin Strömbergsson. Arkivbild.
Martin Strömbergsson. Arkivbild.
FotbollTT

Fackföreningen Unionen kräver Svenska fotbollförbundet (SvFF) på drygt en halv miljon kronor efter avstängningen av domare Martin Strömbergsson.

Nu vill förbundet reda ut soppan en gång för alla.

Vi har olika tolkningar och olika uppfattningar, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Annons

Annons

Turerna har varit många efter att Östersunds målvakt Aly Keita i podcasten ÖFK-podden avslöjat att han upplevt sig bli rasistiskt bemött av domaren Martin Strömbergsson i en allsvensk match förra året.

"Sluta prata. Gå tillbaka till målet så att de kan kasta bananer på dig", sade Strömbergsson enligt Keita.

Strömbergsson själv hävdar att orden löd: ”Sluta prata. Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan".

Konsekvensen av uttalandet blev att Strömbergsson i juli stängdes av från fortsatt dömande 2020. Domen överklagades, men överklagan avslogs av SvFF:s domarkommitté.

"Agerat korrekt"

Fackföreningen Unionen har slagit fast att avstängningen är ett brott mot lagen om anställningsskydd (las) och medbestämmandelagen (MBL) och förra veckan gick man ut med att man krävde SvFF på drygt en halv miljon kronor i skadestånd. Pengarna ska motsvara ersättning för Strömbergssons uteblivna matcharvoden liksom 240 000 kronor i skadestånd för brott mot las och MBL.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF, bemöter kravet så här:

Vår uppfattning är att vi har agerat korrekt och i enlighet med gällande internationellt regelverk och hur fotbollens organisation är organiserad. Domarkommittén är de som har mandat att ta besluten avseende tilldelning av matcher för domare.

Annons

Annons

Vill hitta lösning

Sjöstrand tillägger att förbundet, tillsammans med Unionen och Arbetsgivaralliansen, vill reda ut saken så fort det går.

Vår ambition är att vi på bästa sätt ska lösa den här situationen och uppfylla de skyldigheter vi har. I nuläget har vi olika tolkningar och då är det jätteviktigt att reda ut mellan parterna vad som är rätt och vad som är fel. Vi strävar alltid som arbetsgivare att försöka göra det som är bäst och det som är rätt.

TT: Tycker du att avstängningen bryter mot las och MBL?

Vi har olika tolkningar och olika uppfattningar och då är vår ambition att reda ut det.

TT: Kan ni komma att ompröva beslutet att stänga av Strömbergsson?

Nej, själva tilldelningen av matcher är det domarkommittén som fattar beslut om. Det gör inte SvFF på tjänstemannasidan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons