A-
A+

SVT lär barn om kroppsgränser

Serien 'Strula' på SVT tar upp otrygghet i skolan och så kallad 'slut-shaming'. Pressbild.
Serien "Strula" på SVT tar upp otrygghet i skolan och så kallad "slut-shaming". Pressbild.
KulturTT

SVT barn satsar på temat "stopp min kropp" i höst, i flera olika program. Tonåringar såväl som yngre får lära sig om dickpics, porrlänkar och att sätta gränser.

Annons

Annons

Dokumentärserien "Snart 13" följer till exempel ett tjejgäng i Oskarshamn, som bland annat utsätts för dick pics och porrlänkar. Serien "Jobbigt" behandlar också sexuella trakasserier och i serien "Strula" skildras bland annat otrygghet i skolan, grupptryck och så kallad "slut-shaming".

"Samtidigt som vi tar upp 'snackisämnen' som åldersgräns på energidryck, äckliga skoltoaletter, stimmiga skolmatsalar och märkeshets, så ser vi helt klart ett behov hos barnen att lyfta ännu känsligare och tyngre ämnen än vad vi gjort tidigare. Det är den sorgliga verkligheten och barnen behöver vårt stöd här", säger Madeleine Adaktusson producent på SVT Barn, i ett pressmeddelande.

De olika redaktionerna har gjort research och rådgjort med experter inför programmen. Alla program baseras på målgruppsundersökningar med unga och enligt programchefen Anna Alandh är "det nya normala" en mer otrygg tillvaro.

Även för de små lyfts samma tema, i Bolibompaklubben och Lilla Aktuellt. Där får man bland annat lära sig skillnaden på bra och dåliga hemligheter, och hur viktigt det är att larma om något känns fel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.