A-
A+

SVT musiksatsar – följer hiphop-pionjärer

Ken Ring medverkar i SVT-dokumentären 'Den svenska hiphopens pionjärer'. Arkivbild.
Ken Ring medverkar i SVT-dokumentären "Den svenska hiphopens pionjärer". Arkivbild.
MusikTT

SVT satsar på musikprogram i höst. Bland annat kommer tittarna att kunna följa artisterna som lade grunden för svensk hiphop.

Annons

Annons

Efter dokumentärer som "Den svenska dansbandshistorien" och "Det svenska popundret" satsar SVT på en serie om hiphop. I oktober kommer "Den svenska hiphopens pionjärer" ut i fyra delar.

I dokumentären medverkar bland andra Ken Ring, Petter, The Latin Kings, Feven, Timbuktu, Leila K och Looptroop.

"Det skrivs ständigt nya kapitel i historien om svensk hiphop. Idag har den en självklar plats på stora scener, prisgalor och i samhällsdebatten, men vägen dit har varit både lång och krokig. Få musikgenrer har varit uträknade så många gånger men rest sig på åtta igen, starkare än innan. I den här serien ska vi berätta om de som la grunden för det vi ser idag", säger producent Fredrik Norberg i ett pressmeddelande.

Serien är gjord av Magnus Broni, Håkan Thörn, Svante Lodén, Ametist Azordegan och Fredrik Norberg, och har premiär den 20 oktober på SVT Play. Den 24 november visas programmet på SVT1.

Under hösten kommer även "Sister with transistors – elektromusikens kvinnliga pionjärer" som skildrar hur kompositörer från hela världen använde dåtidens senaste teknik för att förändra hur vi producerar och lyssnar på musik.

SVT släpper även "Ahmadu", en dokumentär om slagverkaren och doktorn i rytmik, Ahmadu Jah, som kom till Sverige från Sierra Leone. I dag känner vi honom som Neneh Cherry och Titiyos pappa.

Under vintern kommer "A-ha – the movie". Gruppen, som ligger bakom superhitten "Take on me", kör separata bilar och umgås inte bakom scenen – de träffas bara när de spelar musik. Dokumentärfilmen handlar bland annat om stora ambitioner och trasig vänskap.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!