A-
A+

SVT-reporterns kritik: Släpp fram stjärnorna

Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Isak och Dejan Kulusevski, tre av landslagets främsta stjärnor.
Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Isak och Dejan Kulusevski, tre av landslagets främsta stjärnor.
FotbollTT

Landslagets jobbiga 2022 fortsätter.

Alexander Isaks återbud är ännu en tung smäll för förbundskaptenen Janne Andersson.

Nu kommer också kritik från SVT hur de landslagsbevakande medierna hanteras.

För mig är det jättekonstigt, säger reportern Johan Kücükaslan.

Annons

Annons

Fyra dagar in i landslagssamlingen inför lördagens viktiga möte i Nations League med Serbien i Belgrad är Emil Forsberg, en av vicekaptenerna, den ende av de mer etablerade och tongivande spelarna som träffat medierna.

SVT:s Johan Kücükaslan ifrågasätter Svenska fotbollförbundets mediepolitik.

De har missat VM-slutspelet, intresset är lägre än på många år, då är det för mig märkligt att de inte släpper fram sina egna stjärnor på ett större sätt.
Det är inte för vår skull, för oss journalister som är här och bevakar, utan för supportrarna och för att bygga intresse kring landslaget. Folk vill höra Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Victor Nilsson Lindelöf. Nu är vi fyra dagar in på den här samlingen och vi har inte fått höra någon av dem.

"Bra dialog"

Jakob Kakembo Andersson, landslagets presschef, känner inte igen sig i kritiken.

Jag tror det är ganska naturligt. Ibland kommer journalister tycka att man skulle släppt fram spelare XYZ. Vi försöker lyssna in vad det finns för förväntningar och behov från journalistiskt håll, säger han och fortsätter:
Generellt sätt tycker jag att den dialogen har varit bra under de fyra år som jag hållit på med det här. Att vi inte är överens hela tiden, så får det vara ibland. Som jag ser på samarbetet vi har haft med en massa olika medier under de här åren så har det fungerat bra. Vi har också haft en nära dialog med Sportjournalistförbundet de åren jag har jobbat.

Johan Kücükaslan säger att han tagit upp kritiken med landslaget.

Ja, det har jag och de säger att vi kommer att få träffa dem under samlingens gång, men jag tycker att det är anmärkningsvärt att vi fyra dagar in i samlingen inte har fått träffa någon av dem.

Annons

Annons

"Blir märkligt"

TT: Finns det en tondövhet hos landslaget i frågan?

Ja, ibland känns det som om vi ska känna en sorts tacksamhet för att vi är här och bevakar landslaget. Det är en väldigt stark vi-mot-dom-känsla. Vår bevakning bygger intresset för landslaget. Jag reagerar också för att jag såg Erling Braut Haaland sitta och göra en presskonferens i Norge i går (onsdag), där han svarade på diverse frågor. Att vi inte har fått träffa våra stjärnor blir bara än mer märkligt.

Presschefen Jakob Kakembo Andersson:

Jag vågar påstå, eller jag vet, att vi är ett av de mest öppna landslagen när det kommer till medial hantering i hela Europa. Ibland kan jag tycka att man tar i lite väl mycket kanske, säger Kakembo Andersson.

Han tycker även att det svenska landslaget skickar fram sina stjärnor – när det är möjligt.

För mig som jobbar med det här laget blir det svårt att hålla på att definiera vilka som är stjärnor hit och dit. Det tycker jag är lite svårt. Men jag kan konstatera att Emil Forsberg, som varit lagkapten och som varit ett av de stora namnen för oss, gjorde mixad zon dag ett. Anthony Elanga, som spelar i Manchester United, gjorde mixad zon dag två.
Att vi skulle hålla igen på stjärnor, det känner jag inte igen. Givet att både Forsberg och Elanga har gjort det, och planen var att “Alex” skulle göra det. Men nu blev han skadad tyvärr.

Johan Kücükaslan var i helgen i Newcastle, träffade personligen Alexander Isak som dock nobbade en intervju med SVT. Anfallaren hänvisade till landslagssamlingen, men lämnade Stockholm under torsdagen på grund av skada.

Landslaget flyger under fredagen till Belgrad och håller en internationell presskonferens 17.30 med Janne Andersson och högst troligt lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf. Två timmar senare väntar korta intervjutillfällen med några spelare varav Dejan Kulusevski uppges vara en.

Matchen mot Serbien spelas 20.45 på lördag. På tisdag avslutas Nations League mot Slovenien på Friends arena.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.