A-
A+

Sydafrika tog farväl av Tutu

Ärkebiskop Desmond Tutu begravdes i katedralen S:t George i Kapstaden på lördagen.
Ärkebiskop Desmond Tutu begravdes i katedralen S:t George i Kapstaden på lördagen.
SydafrikaTT-AFP

Ärkebiskopen och anti-apartheidikonen Desmond Tutu har förts till den sista vilan.

Vi tackar er för att ha älskat vår far … för vi delade honom med världen, sade hans dotter Mpho Tutu vid ceremonin i Kapstaden.

Annons

Annons

Begravningsceremonin var arrangerad av Desmond Tutu själv, som ville att begravningen skulle vara enkel. Han ska ha gett instruktioner om att begravningen inte skulle kantas av extravaganser och att kistan skulle vara billig.

Tutu ska även ha bett om donationer till välgörenhet i stället för blomsterarrangemang. De enda blommor han ville ha i katedralen S:t George i Kapstaden ska ha varit en bukett nejlikor från hans familj, meddelar representanter för hans stiftelse.

Desmond Tutus kista bars in i katedralen redan i torsdags och har sedan dess besökts av många sydafrikaner som velat ta farväl av ärkebiskopen, som blivit internationellt känd för sitt engagemang för fredlig reform av landet.

Endast 100 personer, bland dem flera högt uppsatta politiker, deltog vid begravningen som även strömmades över nätet. Griftetalet hölls av president Cyril Ramaphosa, som beskrev Tutu som en "korsfarare i kampen för frihet, för rättvisa, för jämlikhet och för fred".

Desmond Tutu avled 90 år gammal den 26 december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.