A-
A+

Sydney skippar covid zero – lockar med puben

Soldater visar vägen vid en vaccineringscentral i Sydney. Bild från mitten av augusti.
Soldater visar vägen vid en vaccineringscentral i Sydney. Bild från mitten av augusti.
AustralienTT-AFP-Reuters

"Covid zero"-strategin överges i Australiens största stad. Sydneyborna lockas med att de snart får gå på puben om vaccinationstalen ökar tillräckligt mycket.

Annons

Annons

Hela delstaten New South Wales har de senaste månaderna suttit i hård lockdown, med mycket strikta regler för att överhuvudtaget få lämna sin bostad. Tanken har varit att helt få bort covid-19 från samhället. Det har misslyckats och smittosiffrorna fortsätter uppåt. Nu överges den strategi som internationellt kallats "covid zero".

Att leva med covid innebär att vi måste ha en försiktig, stegvis återöppning när vi kommer upp i hög andel vaccinerade bland de vuxna, säger delstatens regeringschef Gladys Berejiklian.

När andelen vaccinerade kommer upp i 70 procent kan exempelvis restauranger och gym öppna i begränsad omfattning, är beskedet.

En måltid med nära och kära, eller ett glas med kompisarna, är inom räckhåll, lockar John Barilaro, delstatens vice premiärminister.

Som kurvorna ser ut nu kan det innebära att öppningen börjar i mitten av oktober – efter ungefär fyra månaders lockdown. Men lättnaderna väntas i första hand omfatta endast fullvaccinerade, även om reglerna ännu inte spikats.

Nästa steg är sedan 80 procent vaccinerade. I det skedet har Australien signalerat att gränserna mot omvärlden försiktigt kan börja öppnas. Kanske. Även inom landet råder oenighet om gränserna. Vissa delstater fortsätter med "covid zero"-linjen, och vill inte riskera att få in smitta från exempelvis New South Wales.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!