Sydney stänger ner efter nya virusfall

Personal förbereder för att kunna testa personer vid en drive-in-teststation vid en strand i Sydney i New South Wales, Australien.
Personal förbereder för att kunna testa personer vid en drive-in-teststation vid en strand i Sydney i New South Wales, Australien.
AustralienTT

Ett klusterutbrott av covid-19 har upptäckts i Australiens största stad Sydney, efter omkring två veckor utan ett enda nytt registrerat fall i landet.

Hundratusentals invånare måste nu stanna hemma, minst fram till julafton.

Annons

Annons

Annons

Annons

Australien såg ut att vara på god väg att utrota coronaviruset på kontinenten. Nästan alla restriktioner har den senaste tiden lyfts, samtidigt som antalet nya fall har blivit färre och färre. Från början av december hade inte någon ny smittad rapporterats i samhället.

Men lagom till julhelgen har plötsligt 70 covidfall dykt upp, varav 30 nya smittade bekräftades under söndagen.

Så gott som alla dessa fall kopplas till stadens nordöstra delar, där fler än 250 000 människor från och med söndagen därför tvingas att stanna hemma fram till julafton. De får under den tiden bara vistas ute för att utföra nödvändiga ärenden.

"Gå inte ut"

Sydneyområdets övriga omkring fem miljoner invånare rekommenderas också att stanna hemma.

Gå inte ut de kommande dagarna såvida ni inte måste, sade New South Wales delstatspremiärminister Gladys Berejiklian under lördagen.

Hela storstadsområdet Sydney, samt de närliggande områdena Central Coast och Blue Mountains, kommer från och med midnatt till måndag också att omfattas av hårdare allmänna restriktioner.

Det betyder att hushåll inte får ha sammankomster på fler än tio personer och alla offentliga mötesplatser inomhus, exempelvis restauranger, får inte släppa in fler än en person per fyra kvadratmeter, skriver Sydney Morning Herald.

Vi måste agera nu för att säkerställa att vi får kontroll över det här utbrottet, säger Gladys Berejiklian på en presskonferens under söndagen.

Annons

Annons

Delstatsgränser stänger

Alla invånare ombeds också att bära munskydd offentligt, även om det inte är ett krav. Alla som känner av minsta symptom uppmanas att testa sig omedelbart och nya teststationer har dykt upp som svampar ur marken.

Flera av Australiens övriga delstater och territorier har snabbt infört reserestriktioner för personer från Sydneyområdet. Bland annat stängs gränsen mot granndelstaten Victoria, där landets näst största stad Melbourne ligger, från och med midnatt mot måndag.

Klarat sig bra

Australiens nationella gränser har varit stängda mot omvärlden sedan pandemin bröt ut. Landet, med omkring 25 miljoner invånare, har klarat sig relativt väl undan en stor smittspridning i samhället under pandemin. Hittills har drygt 900 personer avlidit i sviterna av coronaviruset och endast 28 000 personer har konstaterats smittade, trots omfattande testning, enligt landets hälsomyndigheter.

Endast medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd släpps in i Australien, och måste då sitta i 14 dagars karantän på hotell. Det nya klustret av smittade har spårats till en man som arbetar med att transportera kabinpersonal på flygplatsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons