-
+

Syrgasbrist för covidsjuka i Latinamerika

Alejandro Ccasa ber för en anhörig som har covid-19. I tre dagar har Alejandro Ccasa köat i staden Callao i Peru för att skaffa syrgas åt sin sjuka släkting.
Alejandro Ccasa ber för en anhörig som har covid-19. I tre dagar har Alejandro Ccasa köat i staden Callao i Peru för att skaffa syrgas åt sin sjuka släkting.
SydamerikaTT-AFP

Köerna ringlar långa då desperata anhöriga försöker få tag på bristvaran syrgas åt sina covidsjuka släktingar i länder runtom i Latinamerika.

Annons

Annons

Medan den andra dödliga vågen av covid-19 sveper över kontinenten, har bristen på syrgas lett till stigande priser som tvingat familjer att skrapa ihop det sista de har för att kunna hjälpa sina sjuka anhöriga som kämpar för att kunna fortsätta andas.

Hann inte fram i tid

Bara den 14 januari dog över hundra personer av syrebrist på sjukhus i delstaten Amazonas i norra Brasilien. Ett av offren var den 52-årige Henrique Marques, som dog på ett sjukhus i Manaus.

När vi fick reda på att sjukhuset saknade syrgas och sängplatser bad vi kyrkan om hjälp, men prästen hann inte fram med syrgasbehållarna i tid, säger Henrique Marques änka Ana Marques till AFP.

En av fem covidpatienter behöver syrgasbehandling för sina andningsbesvär, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Det innebär att det i Latinamerika, med sina 19 miljoner konstaterade fall av smittade, behövts syrgasbehandling till fyra miljoner människor sedan utbrottets början.

Annons

Annons

Dyrt på svart marknad

Latinamerikas dödstal uppgår till över 610 000, på andra plats efter Europa med sina omkring 760 000 dödsfall.

Brasilien och Mexiko står för hälften av regionens dödsfall, med 228 000 respektive 162 000 döda.

På den svarta marknaden i Mexiko kan man få betala upp till tre gånger det normala priset för syrgas.

I Perus huvudstad Lima hjälps släktingar åt för att behålla sin plats i kön för att kunna skaffa den åtråvärda syrgasen.

Jag och min bror turas om . . . han sover här under bar himmel, på gräset, och jag kommer med frukost, lunch och middag åt honom, säger July Blanco till AFP.

Det var deras fjärde dag av köande utanför en syrgasfabrik, för att skaffa syrgas åt sin sjuke far.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss