A-
A+

Syriska upprorets ursprung erövrat av regimen

En bild från Idlib i Syrien, en av de svårt drabbade städerna i inbördeskrigets Syrien. Arkivbild.
En bild från Idlib i Syrien, en av de svårt drabbade städerna i inbördeskrigets Syrien. Arkivbild.
SyrienTT-Reuters

Syriens armé har intagit Daraa Balad i en militär propagandaseger för den hårdföra regimen i Damaskus.

Daraa Balad betecknas som platsen där de första fredliga protesterna mot Syriens president Bashar al-Assads regim startade 2011.

Annons

Annons

Militär har attackerat orten och området i flera omgångar för att försöka återta den. De senaste två månaderna har regimtrogna proiranska militärförband genomfört en omfattande offensiv och belägring av staden. Omkring 50 000 invånare har lidit av brist på mat och medicin på grund av attackerna.

I veckan slöts en uppgörelse med oppositionen i området, med hjälp av rysk medling, som innebär att regimen i Damaskus återfår kontrollen.

På onsdagen hade militär satt upp nio vägspärrar och kontrollstationer. Många som tillhör oppositionen befarar att den fruktade syriska underrättelsetjänsten kommer att fängsla regimkritiker.

I det av inbördeskrig fullständigt sönderslagna Syrien har den auktoritäre presidenten al-Assad därmed återtagit omkring 70 procent av landets områden, rapporterar Reuters.

Antalet döda i inbördeskriget räknas mellan knappt 500 000 till över 600 000, enligt olika regimkritiska människorättsorganisationer. FN:s sändebud beräknade i april 2016 att över 400 000 människor hade dödats, vilket var en av de senaste officiella beräkningarna.

Inbördeskriget, med många olika stridande parter och betydande utländska insatser, skapade också en av de största flyktingkriserna efter andra världskriget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!