A-
A+

Syskonen som gör debut i "På spåret"

Jennifer och Johan Kücükaslan är debutanter i 'På spåret'. Arkivbild/montage.
Jennifer och Johan Kücükaslan är debutanter i "På spåret". Arkivbild/montage.
NöjeTT

De är syskon – och debutanter i SVT:s mesta frågesport. Nu tar sportjournalisterna Johan och Jennifer Kücükaslan plats i "På spåret".

Emotionellt var det här bland det sjukaste jag har varit med om, säger Johan Kücükaslan till TT.

Johan Kücükaslan är reporter på SVT Sport och Jennifer Kücükaslan leder fotbollssändningar hos konkurrenten Viaplay. Tillsammans är de ett par av årets debutanter när SVT:s flaggskepp "På spåret" nu tuffar i gång höstens säsong.

De båda syskonen har följt programmet sedan de var små.

Både jag och Jennifer har vuxit upp med "På spåret" och att vara med har absolut funnits med på min "bucketlist", säger Johan Kücükaslan.

Den omedelbara glädjen över att bli tillfrågad byttes dock snabbt mot ångest och nervositet, menar han:

Det här förstörde min sommar tyvärr! Så fort jag snappade upp något så fylldes anteckningarna i min telefon. Det tog aldrig slut, jag började liksom plugga regissörer, kemiska beteckningar och grundämnen! Så höll vi på hela sommaren, säger han och skrattar.

Nervöst

Johan Kücükaslan, som ofta livesänder vid stora sporthändelser, blir aldrig nervös på jobbet. Men inför "På spåret" upplevde han något helt annat:

Så nervös som jag var dagarna innan "På spåret"-inspelningarna har jag inte varit sedan jag började jobba med tv. Emotionellt var det här bland det sjukaste jag har varit med om. Men det släppte lite när man väl var inne i bubblan, säger han.

Att tävla tillsammans med sin lillasyster ser han bara som positivt. Syskonen gick in i tävlingen med inställningen att försöka vinna åtminstone en match, och att bjuda på bra tv-underhållning.

Och det gör vi nog i och med syskongnabbet som kommer väldigt naturligt. Det suckas en del och blickar utbyts, kan jag säga. Och det var skönt att inte paras ihop med en total främling som man ska skapa kemi med. Jag vet vad hon är bra på, vi kan vara väldigt ärliga mot varandra och det underlättar, säger Johan Kücükaslan.

Jennifer Kücükaslan fick frågan om att tävla i programmet strax efter att hon förlorat semifinalen i Kanal 5:s frågesport "Alla mot alla".

Jag var på ganska dåligt humör eftersom jag tar sånt här på lite för stort allvar. Jag sade att jag skulle fundera på saken, men visste ju att jag skulle säga ja, såklart, även om jag undrade varför man utsätter sig för sådant här egentligen, säger hon.

TT: Och varför utsätter man sig?

För att det inte finns något roligare än när det går bra! Det är lite som en drog att kunna svaren. Och för att det är ett så otroligt roligt program. Varför spelar folk sällskapsspel? Jo, för att det är kul!

Fördomar

Genom åren har flera sportprofiler tagit sig långt i "På spåret". Journalisten Björn Hellberg (som lyckades så bra att han fick bli domare), Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren och Stefan Holm är några exempel. Men Jennifer Kücükaslan tror ändå att allmänheten fortfarande underskattar personer med sportkoppling i de breda underhållningssammanhangen.

Så fort man är en del av ett sammanhang med många kulturpersonligheter oreras det om att de inte kan någonting om sport. Och från två unga sportjournalister väntar man sig lite att vi inte kan något annat. Då får man motbevisa den fördomen! Därför kände Johan och jag att vi nästan bara kan överraska positivt, säger hon.

"På spåret" har säsongspremiär den 3 november i SVT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.