A-
A+

Tåg ställs in i värmen – risk för solkurvor

Risken för solkurvor gör att Trafikverket inför hastighetsbegränsningar på vissa tåglinjer. Arkivbild.
Risken för solkurvor gör att Trafikverket inför hastighetsbegränsningar på vissa tåglinjer. Arkivbild.
TrafikTT

Tåg tvingas köra med reducerad hastighet på grund av värmen. Risken är stor för solkurvor. Trafikverket varnar också för "blödande vägar".

Annons

Annons

Vad krävs för att en rälsförskjutning ska klassas som en solkurva.
Vad krävs för att en rälsförskjutning ska klassas som en solkurva.
Får vi minsta tecken på att det är en solkurva så stoppar vi trafiken, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket.

Flera tågsträckor med gamla spår har därför fått hastighetsbegränsningar på mellan 80 och 40 kilometer i timmen. Det gäller bland annat på sträckorna Herrljunga–Borås, Fagersta–Ludvika och Kristinehamn–Nykroppa.

Ställs in

Vissa tågbolag har därför valt att ställa in trafik. Trafikverket uppger att hastighetsbegränsningarna kommer att gälla till på torsdag klockan 23.59.

Det här är en försiktighetsåtgärd för att inte riskera att det blir solkurvor. Det är en utsträckning av rälsen som kan ske på äldre banor. Minskar vi hastigheten på tågen så minskar risken att solkurvor bildas, säger Annika Canaki.

En allvarlig solkurva kan i värsta fall leda till urspårning. Därför har Trafikverket extra personal ute som besiktigar banorna och lokförare uppmanas att vara uppmärksamma och rapportera in om de ser förskjutningar i rälsen.

Annons

Annons

Blödande asfalt

Stambanornas spår påverkas inte av värmen, enligt Trafikverket.

Där har vi inga sänkningar, där ser vi inte de här riskerna, säger Canaki.

Samtidigt kan värmen påverka vägtrafiken och orsaka så kallad blödande asfalt. På särskilt nybelagd asfalt finns en risk att olja tränger upp till ytan. Det kan göra att väggreppet försämras snabbt.

Trafikverket har en beredskap för detta och kommer i sådana fall att sätta upp varningsskyltar och sanda vägen. Annika Canaki uppmanar alla bilister att anpassa hastigheten och avståndet i värmen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!