A-
A+

Tagen Djokovic hyllar Nadal: Som Mount Everest

Novak Djokovic och Rafael Nadal hälsar efter semifinalen.
Novak Djokovic och Rafael Nadal hälsar efter semifinalen.
TennisTT

För första gången på fem år spelar Rafael Nadal inte final i Franska mästerskapen.

Världsettan Novak Djokovic vann stormötet i semifinalen och får nu ta sig an finaldebutanten Stefanos Tsitsipas.

Det här var min bästa match någonsin i Paris, säger Djokovic.

Annons

Annons

Stefanos Tsitsipas.
Stefanos Tsitsipas.

De två giganterna Djokovic och Nadal bjöd upp till den väntade mästarmatchen som publiken sett fram emot.

Den över fyra timmar långa drabbningen fick arrangörerna att göra undantag för coronarestriktionerna så att de 5 000 på läktarna kunde sitta kvar till sista bollen och Djokovics seger med 3–6, 6–3, 7–6, 6–2.

Bara allra första gamet varade över tio minuter. Det tog Nadal hem, och spanjoren gick sedan fram till 5–0 innan Djokovic fick ett game. För första set var det för sent, men sedan blev det jämnare. De två giganterna bröt varandras servar innan Djokovic först kvitterade i setvinster och sedan via tiebreak tog sig upp ledning.

"Som att bestiga Mount Everest"

Då, när klockan slog elva i Paris, fick publiken kvällens kanske gladaste besked.

Efter en överenskommelse med de nationella myndigheterna kommer matchen att spelas klart med er på läktarna, kunde tennisarenan Roland Garros speaker meddela en lycklig publik.

Även Nadal såg ut att ha fått mer krafter av beskedet och bröt direkt sin antagonists serve och gick upp till 2–0. Men Djokovic var den starkare av de två och vann matchens sex sista game.

Det var en ära att få möta "Rafa" i en sådan här fantastisk match. Det här var min bästa match någonsin i Paris, säger serben, som vann Franska mästerskapen 2016 och nu leder legendarernas inbördes möten med 30–28.
Det är svårt att sätta ord på vad "Rafa" gjort här på Roland Garros. Så många vinster här på banorna, det är otroligt. Det är som att bestiga Mount Everest när man möter honom här.

Annons

Annons

"Hade mina chanser"

Det var Djokovics andra seger över Nadal i Franska mästerskapen, och Nadals blott tredje förlust på gruset i Paris där spanjoren har tagit 13 titlar sedan 2005.

Jag hade nog inte min bästa dag, även om jag kämpade för det. Ibland vinner man, ibland förlorar man, säger Nadal, som i Franska öppna förutom Djokovic bara förlorat mot Robin Söderling, i åttondelsfinalen 2009.
Jag hade mina chanser och där var några riktigt galna poänger men vi var trötta också.

För Djokovic, med 18 grand slam-titlar, väntar nu Stefanos Tsitsipas, som kommer att spela sin allra första grand slam-final.

Det här är den största segern i min karriär, sade en märkbart tagen Tsitsipas i sin segerintervju tidigare på fredagskvällen.

Rösten stockade sig

Världsfemman, som även var i semifinal i Franska mästerskapen i fjol, vann både första och andra set mot Alexander Zverev. Men den 24-årige tysken vann de två efterföljande seten och tvingade fram ett femte och avgörande set.

Där såg Zverev direkt ut att sätta sig i förarsätet när han gick upp till 40–0 i första gamet. Men greken vann fem raka bollar och gick upp i ledning.

Och det visade sig vara Tsitsipas dag på Roland Garros. 22-åringen växlade upp och vann till slut med 6–3, 6–3, 4–6, 4–6, 6–3.

Allt jag kan tänka på är mina rötter, var jag kommer ifrån. Ett litet ställe utanför Aten. Min dröm var att spela här på den stora scenen och jag trodde aldrig att jag skulle ..., sade han på centecourten innan rösten stockade sig och en och annan tår föll.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!