A-
A+

Tajt schema väntar efter VM: "Tufft"

Enligt Anthony Elanga kommer det komprimerade spelschemat vara tufft. Arkivbild.
Enligt Anthony Elanga kommer det komprimerade spelschemat vara tufft. Arkivbild.
FotbollTT

Fotbolls-VM i en tid då de europeiska ligorna vanligtvis går på högvarv.

Då väntar en lång paus för spelarna som inte deltar – och ett tajt spelschema efteråt för många.

Det kommer vara många matcher, säger Anthony Elanga.

Annons

Annons

Den qatariska sommarhettan skulle undvikas. Det resulterade i att fotbolls-VM för första gången spelas under vintern.

VM-finalen spelas således den 18 december – på Qatars nationaldag.

Vanligtvis är de europeiska toppligorna i full gång och för flera spelare väntar nu en lång paus från matchspel. För andra gör VM att spelschemat på flera håll blir väldigt komprimerat – framför allt för spelare i England.

Tätt spelschema i England

Engelska Premier League återupptas på annandag jul, endast åtta dagar efter VM-finalen, med den traditionsenliga Boxing Day-fotbollen.

Flera av de engelska klubbarna fick därtill matcher inställda med anledning av drottning Elizabeth II:s bortgång tidigare i höst. Sammantaget innebär det ett ännu tätare matchtempo än vanligt för de engelska klubbarna under våren.

När matcherna inte kunde spelas så spelade det ingen roll. Det är inte upp till mig att kontrollera om vi spelar eller inte, säger svenska landslagsspelaren Anthony Elanga, till vardags i Manchester United, och fortsätter:
Det kommer att vara många matcher. Jag tror att det är två matcher som blivit inställda för oss.

För Elanga blir det, till skillnad från många lagkamrater som spelar VM, ett längre uppehåll utan tävlingsmatcher den kommande månaden. Men han tror inte att det blir svårt att hålla formen.

Nej. Vi tränar ju varje dag och kommer säkert att ha träningsmatcher. Så alla kommer att vara redo när vi behövs. Det är därför vi har ett stort lag, alla kan spela. Det kommer att vara tufft men alla är redo.

Annons

Annons

Tre månaders paus

För andra utlandsproffs skapar VM en annan sorts problem.

Mittbacken Aiham Ousou, 22, lämnade Häcken för den tjeckiska storklubben Slavia Prag i juli 2021. Han har sedan dess blivit ett fast inslag i startelvan hos den tjeckiska huvudstadsklubben – och för hans del blir det en lång paus även efter VM.

Den tjeckiska ligan pausas i nästan tre månader och återupptas sista helgen i januari.

TT: Hur kommer ni att hålla igång i Prag?

Vi har inte snackat så mycket om det, så jag har ingen aning. Men jag hoppas på att få lite semester. I så fall kommer jag hem och träffar familjen. Om vi åker på träningsläger så är det så, men jag har ingen aning, säger Ousou.

"Känner att fan..."

För en och annan landslagsspelare kommer VM-uppehållet olägligt. Ludwig Augustinsson är precis tillbaka efter skada.

Nu vill han spela fotboll för Aston Villa – inte glo på VM.

Jag känner att fan, kan vi inte spela lite till. Det känns nästan som om min säsong börjar nu, men det är som det är och det kommer många matcher där runt jul och sedan matar det på fram till juni.
Jag får passa på att bygga upp mig efter skadan i stället, säger Augustinsson.

Isak Hien är i en snarlik situation. Hellas Verona har rasat ihop fullständigt och ligger sist i Serie A. Mittbacken får några dagar ledigt i nästa vecka, inte mer.

Med tanke på situationen i klubben kommer vi nog att vara mycket på träningsplanen och jobba på det vi behöver jobba på, säger Hien.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.