Tålamod kan göra dig till miljonär

– Det gäller att tänka långsiktigt och ha ett regelbundet månadssparande. Att lyckas pricka en viss aktie och tjäna snabba pengar är jättesvårt, utan det är långsiktigheten som lönar sig, säger Maria Landeborn. Arkivbild.
– Det gäller att tänka långsiktigt och ha ett regelbundet månadssparande. Att lyckas pricka en viss aktie och tjäna snabba pengar är jättesvårt, utan det är långsiktigheten som lönar sig, säger Maria Landeborn. Arkivbild.
EkonomiTT

Alla vill väl ha ekonomisk trygghet eller frihet? Eller kanske dra-åt-helvete-pengar som gör att man kan gå på dagen om chefen är riktigt usel.

Men hur gör man för att spara ihop till, säg en miljon kronor?

Det tar tid men är faktiskt inte så svårt, enligt experterna.

Annons

Annons

– Alla kan spara ihop till sin första miljon. Man måste bara jobba bort de dåliga vanorna, säger Mohammed Salih, sparekonom på Aktiespararna.
– Alla kan spara ihop till sin första miljon. Man måste bara jobba bort de dåliga vanorna, säger Mohammed Salih, sparekonom på Aktiespararna.
Alla kan spara ihop till sin första miljon. Man måste bara jobba bort de dåliga vanorna, säger Mohammed Salih, sparekonom på Aktiespararna.

Om det faktiskt är så enkelt kan man tänka sig att fler skulle sitta på miljonbelopp. Så vad är hemligheten?

Steg ett, enligt Mohammed Salih: sätt upp ett mål.

Det är där du måste börja. Det kan krävas lite träning när man ska börja spara. Det är väldigt svårt att gå från att knappt ha sparat alls, till att nästa månad börja tokspara – sannolikt kommer man tröttna och ge upp.

Han jämför det med att träna på gym eller utöva en sport: Börja på en rimlig nivå och bygg upp det successivt. Finns det bara möjlighet att spara 100 kronor i månaden, gör då det. Snart kan du öka beloppet när du "kommit in i andan."

Små belopp blir stora

Och för att veta hur mycket som kan sparas varje månad behövs en översikt över ekonomin: en budget. Med den är det lättare att ta bort onödiga utgifter.

Streamingtjänster, uteluncher och mindre impulsköp faller under kategorin som Mohammed Salih menar istället kan användas till sparandet. Det kan verka som struntsummor, men regelbundna insättningar skapar vad Salih refererar till som “magi”.

Spararen kommer nu till det andra steget.

Små belopp blir stora om de sparas på rätt ställe. Om de inte placeras på ett vanligt sparkonto, utan istället på ett investeringssparkonto, samt placeras i fonder och aktier på börsen – får spararen ta del av ränta på ränta-effekten.

Pengarna växer alltså utan att du behöver göra något. Kombinationen av tid och avkastning gör jobbet åt dig, säger Salih.

Hur snabbt det går att få ihop en miljon kronor kommer vi till senare. Innan dess måste man veta hur man ska tänka i sparandet.

Annons

Annons

Regelbundet sparande

Det gäller att tänka långsiktigt och ha ett regelbundet månadssparande. Att lyckas pricka en viss aktie och tjäna snabba pengar är jättesvårt, utan det är långsiktigheten som lönar sig. Då spelar det inte heller någon roll när du börjar handla på börsen – förr eller senare vänder den alltid upp, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Det är bra att börja med två till tre fonder, enligt Landeborn.

Fonder ger en bred exponering mot många olika bolag, vilket gör att ditt sparande inte blir så känsligt för hur det går för ett enskilt företag, säger hon.

Hon rekommenderar en kombination av indexfonder – som har låga avgifter – samt globala indexfonder med exponering mot den globala marknaden, som en bra start. Även Sverigefonder, med exponering mot Stockholmsbörsen, har stått sig väl historiskt. Det är viktigt att fonden speglar många bolag och inte bara de största.

Till det kan man addera småbolagsfonder och branschfonder som exempelvis har fokus på techbolag. Räntefonder passar inte i ett sparande, för då växer inte pengarna alls, precis som på ett vanligt sparkonto, säger Maria Landeborn.
Ju större belopp och desto mer du sätta undan, ju snabbare kommer målet att nås, fortsätter hon.

"Is i magen när det skakar"

Riskerna då, för sådana finns det ju såklart.

Om man hamnar i en situation där man behöver pengarna och det råkar sammanfalla med att börsen fallit, så finns det en risk att man måste acceptera en förlust. Därför ska man inte placera pengar man behöver de närmaste ett till tre åren på börsen, säger Maria Landeborn.

Det gäller också att ha is i magen när det skakar, även om man inte behöver pengarna precis när börsen går ner. Många långsiktiga sparare paniksålde när det rasade i våras, trots att de inte behövde pengarna då.

Risken om man säljer när det ser som mörkast ut är att man missar uppgången efteråt, och får svårt att komma tillbaka in på marknaden igen.

Låt degen jäsa

Det tar spararen till steg tre: att vänta. Ingredienserna är blandade och nu gäller det att låta degen jäsa.

Här kan många falla dit, när tålamodet kan börja tryta, enligt Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det är viktigt att bära med sig att du inte når målet över en natt. Det är lätt att ge upp på vägen om man inte kommer ihåg att ha ett ordentligt tidsperspektiv. Men ju mer av sparandet som sker automatiskt och att man vänjer sig med att leva på lite mindre per månad, desto större är chansen att lyckas, säger hon.

Samtidigt påpekar privatekonomen att spararen bör tänka på vad pengarna ska användas till.

En persons balansräkning kan på tillgångssidan bestå av mer än ett stort kapital, även om det ger en trygghet. Man behöver se på helheten när man tittar på sina tillgångar, som kan vara sparande i kombination med en ägd bostad, till exempel, säger Emma Persson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons