Talangen tillbaka – efter dubbla motgångar

Jennie-Lee Burmansson. Arkivbild.
Jennie-Lee Burmansson. Arkivbild.
FreeskiTT

Jennie-Lee Burmansson gjorde en sensationell debutsäsong i världscupen för tre år sedan.

Men först nu får hon egentligen chansen att följa upp succén.

Det blev lite snopet. Först knäskadan, sedan pandemin, säger 18-åringen inför helgens världscuppremiär.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Slopestylestjärnan Jennie-Lee Burmansson var bara 15 år när hon fick chansen i världscuppremiären i Cardrona på Nya Zeeland 2017.

Det blev en tredjeplats direkt i debuten och senare även totalseger i slopestylecupen. Men när hon skulle ge sig på samma backe i Cardrona ett år senare var olyckan framme.

Burmansson skadade det främre korsbandet i sitt vänsterknä och blev borta i över 14 månader.

Brons i världsungdoms-OS

Comebacken gick över förväntan, bland annat med brons i både slopestyle och i big air vid världsungdoms-OS i januari. Men precis när allt kändes som förut kom covid-19-pandemin och satte stopp igen.

Det tog lite tid för mig att komma tillbaka till åkningen jag hade innan. Egentligen var det först på X-games, som blev sista tävlingen, som jag kände att jag var tillbaka på den nivån jag var på innan, säger hon.
Sedan tog säsongen slut.

Därför längtar 18-åringen också lite extra till helgens slopestylepremiär i österrikiska Stubai.

Jag är sjukt taggad och vill bara komma tillbaka på riktigt, hur det än blir. Det ska bli kul vad som än händer i vinter, säger hon.

Annons

Annons

Tillbaka i skolan

TT: Hur har allt varit för dig under pandemin?

Det har väl varit som för alla andra. Säsongen tog slut väldigt tvärt och sedan har man bara varit hemma och gått i skola på distans, säger Burmansson, som går på skidgymnasiet i Malung.
Men nu under höstterminen har vi fått komma tillbaka till skolan, det är skönt.

Efter premiären i Stubai väntar enligt programmet bland annat en big air-tävling i Copper Mountain i Utah, USA, i december. Osäkerheten kring programmet är dock stor, samtidigt som en tänkt tävling i Peking och tävlingar i italienska Seiser Alm redan ställts in.

Det gäller bara att ta det som det kommer. Jag är glad om jag bara får åka skidor och kan köra, säger Jennie-Lee Burmansson.
Förhoppningsvis kan vi få en säsong med några tävlingar nu.

Ensam tjej

Sedan Emma Dahlström lade av i fjol är Jennie-Lee Burmansson ensam i landslaget på damsidan.

Men tack vare gemensamma träningar med Henrik Harlaut och de andra herråkarna är det full fart ändå, enligt förbundskaptenen Niklas Eriksson.

På herrsidan är det tajt, där tror jag även att Henrik, som varit det stora namnet tävlingsmässigt i Sverige, känner att det kommer många nya bakifrån, säger Niklas Eriksson.
Jennie-Lee har inte samma konkurrens, men taggas av det här och dras med i killarnas tempo. Vi tränar som ett lag allihopa, tjejer och killar.

TT: Jennie-Lee säger själv att åkningen känns ungefär som innan skadan kom. Håller du med?

Absolut. Samtidigt har hon en lång karriär framför sig, så det handlar inte om att hon måste komma tillbaka så fort som möjligt.
Får hon bara åka skidor och ha kul tror jag att resultaten kommer att komma automatiskt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons