A-
A+

Talangens beslut: Skjuter på USA-äventyret

Klara Lundquist gör i sommar sitt andra EM med Sverige. Arkivbild.
Klara Lundquist gör i sommar sitt andra EM med Sverige. Arkivbild.
BasketTT

Kontraktet med Washington Mystics är redan påskrivet. Men det blir inget WNBA-spel för Klara Lundquist i år.

Jag fokuserar på landslaget nu och så åker jag dit nästa sommar i stället, säger den 21-åriga baskettalangen.

Annons

Annons

När Klara Lundquist skrev på för Washington i den amerikanska basketligan WNBA fanns en öppning för att hon skulle ansluta efter sommarens EM-slutspel med Sverige.

Men så blir det inte.

Guarden Lundquist, som den gångna säsongen utsågs till den mest värdefulla spelaren i svenska ligan, får vänta på WNBA-debuten.

Tillsammans med coachstaben kom vi fram till att jag skulle missa halva säsongen (som avgörs mestadels under sommarmånaderna). Då är det bättre att vara med från början nästa säsong, säger Lundquist.

Roligt och motiverande

Tills vidare njuter hon av vetskapen att hon har kritat på för Washington.

Det känns ju jätteroligt och motiverande, det är något man har tänkt på hela sin karriär att man vill spela i WNBA. Det är där man vill hamna och nu har jag skrivit på ett kontrakt där.

Klara Lundquist förde sånär Alvik till SM-guld tidigare i vår. Men trots 2–0-ledning i finalen blev det förlust till slut efter att Luleå vänt med tre raka segrar. Lundquist kunde inte hålla tillbaka tårarna efter nederlaget i den avgörande finalen, men konstaterar nu:

Man får inte glömma att det var vår första SM-final i Alvik och vi var kanske inte riktigt vana vid pressen. Alla har lärt sig mycket från de här fem finalmatcherna och förhoppningsvis kan vi vinna en annan gång.

Hon säger fortfarande "vi" om moderklubben från Stockholm, men spel i Alvik blir det inte framöver. Vid sidan av kontraktet med Washington har Lundquist också gjort klart med spel hos polska mästarna Arka Gdynia under den ordinarie europeiska basketsäsongen.

Det är en proffsig klubb med en vinnarmentalitet och spel i Euroleague kommer göra att jag kommer ännu bättre förberedd till Washington nästa sommar, säger jättetalangen som debuterade i landslaget redan 17-åring.

Det förra proffsäventyret, i franska Montpellier, avslutade hon redan efter några månader hösten 2019.

Nu känner jag mig lite äldre, lite mer erfaren. Det var det bästa valet för mig att flytta hem igen då, jag är glad över det och annars hade jag nog inte fått de här möjligheterna med Gdynia och Washington.

Annons

Annons

"Större roll"

Sommarens EM blir det andra för Klara Lundquist, sannolikt med mer ansvar på hennes axlar än tidigare.

Jag har ju fått ta en större roll och speciellt när vi saknar Amanda (Zahui) och Regan (Magarity) så vill vi spela ett snabbare spel. Och där kan jag vara en bidragande faktor eftersom jag brukar spela med väldigt hög fart, säger hon.

Lundqvist konstaterar att saknaden av Zahui och Magarity – och sannolikt även Louice Halvarsson – blir kännbar.

Vi får helt enkelt jobba med det vi har nu när vi inte har lika mycket storlek som vi har haft innan, säger hon.

I EM-gruppspelet i Valencia, 17–20 juni, väntar förutom värdnationen Spanien också Slovakien och Belarus. Ettan går direkt till kvartsfinal och tvåan och trean till åttondelsfinal.

Vi vill ju gå vidare från gruppspelet och jag tror att alla tänker att man vill ta en plats i VM-kvalet (topp 6), säger Lundquist.

Sverige spelar den här veckan sina första träningsmatcher mot Tjeckien i Prag (fredag och lördag).

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!