Talangens val: "Vill tillbaka till landslaget"

Talangen Lina Ljungblom har bytt stjärnfyllda HV71 mot Modo för att ta nästa steg i karriären. Arkivbild.
Talangen Lina Ljungblom har bytt stjärnfyllda HV71 mot Modo för att ta nästa steg i karriären. Arkivbild.
IshockeyTT

Hon har bytt guldkandidaten HV71 mot förra säsongens kvallag Modo.

Supertalangen Lina Ljungblom, 18, hoppas ändå att det ska innebära ett kliv uppåt personligen.

Bort från förra säsongens mardröm och in i Damkronorna igen.

Annons

Annons

Förra säsongen var en av mina värsta, inget man kommer att titta tillbaka på. Jag vill verkligen tillbaka till landslaget, det är det stora. Jag känner att jag har möjligheten att göra det här i Modo, säger hon inför SDHL-premiären på lördag.

Lina Ljungblom debuterade i Damkronorna redan som 16-åring – innan hon gjort sin första match i SDHL. Hon blev målskytt i landslagsdebuten och tog sedan en plats i VM-truppen i det mästerskap där landslaget degraderades till B-VM.

I fjol blev det inget landslagsspel alls.

"Trivdes inte"

Detta efter en säsong då det mesta gick snett. I oktober bröt hon nyckelbenet och när hon sedan gjorde comeback i januari var det i en undanskymd roll i ett stjärnfyllt HV71. Det blev bara sex mål på 26 matcher i grundserie och slutspel efter att hon säsongen före gjort fem mål på fem matcher.

Nu går hon från en SM-guldkandidat till ett lag med problem förra säsongen.

Man vill alltid vinna SM-guld, men... Jag trivdes inte riktigt i HV71, det var inte klubben det var något fel på utan hur laget var och den speltid jag fick. Man vill känna att man utvecklas, får speltid och att hockeyn är rolig, men jag fick inte den utvecklingen, säger hon.

Hälften av SDHL-klubbarna hörde av sig i somras. HV ville förlänga, Linköping, Leksand och Göteborg fick alla nobben.

Jag har haft kontakt med Björn (Edlund, Modos sportchef och tränare) i några år, men valt att stanna i Skövde. När han ringde i somras så kändes det rätt direkt. Jag har en väldigt nära vän hemifrån (Amanda Ahlm) som också spelar här och jag har haft kontakt med henne också, berättar hon.

Annons

Annons

Spelat med killar

Den kommande säsongen blir Lina Ljungbloms första på heltid inom damhockeyn. Hittills har hon haft sin bas i hemstaden Skövde och kombinerat SDHL med spel i Skövdes J18- och J20-lag på killsidan. En väg hon har uppskattat.

Jag har ju spelat med killar hela livet så det har gjort mig till spelaren jag är i dag. Det är framför allt tuffheten. Vissa tjejer tycker jag är lite försiktiga, men jag har fått med mig att vara där det brinner som mest, framför mål. Sedan också det fysiska, att jag är stark i närkamper, säger hon.

Hon gick ut gymnasiet i våras, har flyttat hemifrån för första gången och är redo att ta nästa kliv. Björn Edlund säger att hon ska få en roll för att lyckas.

Det är svinroligt att hon är här. Speltid förtjänar man, men sedan finns det en plan för vad man vill att den här spelaren ska åstadkomma. Hon är en väldigt bra hockeyspelare, hon har beslutsamheten i spelet, är väldigt oöm och jag är övertygad om att hon kommer att kunna bli en framstående målskytt med rätt utbildning, säger Edlund.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons