A-
A+

Talibanbeslut ger höjda opiumpriser

Ett opiumfält i Jalalabad, Afghanistan. Arkivbild.
Ett opiumfält i Jalalabad, Afghanistan. Arkivbild.
AfghanistanTT

Opiumpriset har mer än fördubblats i Afghanistan. Detta efter en helomvändning från den talibanska ledningen enligt The Wall Street Journal.

Saffran är i stället tänkt att ersätta opiumvallmo.

Annons

Annons

Lantbrukare i provinser som Kandahar, Uruzgan och Helmand uppger enligt The Wall Street Journal (WSJ) att priset på råopium rusat från 70 USA-dollar kilot till 200 dollar i takt med att osäkerheten vuxit hur det ska bli med vallmon.

Bakgrunden ska vara att talibanska ledare informerat om ett förbud, något som även talibanernas talesperson Zabiullah Mujahid vid en presskonferens den 18 augusti i Kabul omnämnde, att talibanerna "inte skulle tolerera droghandel".

En lantbrukare i provinsen Kandahar som deltog i möte med talibaner säger till den amerikanska tidningen att man inte har något val utan gå med på de nya riktlinjerna.

Vi kan inte motsätta oss beslutet, de är den nya regeringen. De har sagt att det ska bli ett förbud men se till att ni har andra grödor, säger han.

Saffran ska ersätta

Detta är då troligtvis tänkt att vara saffran, något som man från internationellt håll under lång tid försökt att få till som alternativ. Det är dock bara ett problem; handel med saffran är inte i närheten så lukrativt som opiumhandel.

Om talibanerna förbjuder oss att odla opiumvallmo kommer folk att dö av svält, särskilt när internationellt bistånd avslutas. Vi hoppas fortfarande, inget kan kompensera oss från inkomsten vi får från opiumvallmo, säger en annan lantbrukare till tidningen.

Annons

Annons

Vill nå acceptans

Talibanernas strategi ses nu som ett sätt att få acceptans från omvärlden. Det är en nygammal linje – då de styrde landet 1996–2001 hade talibanerna en sträng syn på narkotika, men efter den USA-ledda invasionen började de finansiera sitt väpnade motstånd med drogpengar. De senaste två decennierna har de byggt upp en nästan parallell ekonomi baserad i mycket på den lukrativa narkotikan.

Det handlar inte bara om odlingar av vallmo. Enligt David Mansfield, en oberoende Afghanistanexpert som WSJ intervjuat, så finns i sydvästra delen av landet en stor amfetaminindustri med ett par hundra laboratorier. Totalt sett uppgår produktionen årligen till 240 miljoner dollar vilket enligt Mansfields beräkningar betyder fyra miljoner i "skatter" till talibanerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!