Talibaner gläds åt amerikansk reträtt

Medlemmar i talibanernas delegation vid de första fredssamtalen med den afghanska regeringen i Qatar i september. Arkivbild.
Medlemmar i talibanernas delegation vid de första fredssamtalen med den afghanska regeringen i Qatar i september. Arkivbild.
AfghanistanTT-AFP

Att USA kallar hem 2 000 soldater från Afghanistan är ett positivt besked, tycker talibanerna.

Det är ett bra steg och det ligger i bägge länders folks intresse, säger den väpnade islamiströrelsens talesperson Zabihullah Mujahid.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

USA:s militära närvaro i Afghanistan minskar från och med den 15 januari. Det är ett av presidenten Donald Trumps vallöften som då uppfylls sent omsider, bara några dagar innan Joe Biden ska sväras in och ersätta honom på posten.

Antalet amerikanska soldater kommer då att vara det lägsta hittills under det nästan 20 år långa kriget. Kritiker anser att det riskerar att backa bandet och ge talibanerna nytt handlingsutrymme.

I februari i år ingick USA ett avtal med talibanrörelsen som skulle lägga grunden för fred: USA lovade att ta hem samtliga soldater från landet, om talibanerna inledde samtal med Afghanistans regering och samtidigt höll terrorgruppen al-Qaida borta från sina områden. Samtalen mellan de afghanska parterna tycks dock stå helt still.

Tyskland, som har hundratals soldater stationerade i norra Afghanistan, uttrycker oro för den påbörjade processen.

Vi bör inte skapa fler hinder, vilket ett hastigt tillbakadragande från Afghanistan helt säkert skulle göra, säger utrikesminister Heiko Maas.

Afghanistans försvarsmakt tonar ned USA:s tillbakadragande och säger att de redan verkar näst intill helt självständigt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons