A-
A+

Talibanerna: De ska styra Afghanistan

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid presenterade medlemmar i extremiströrelsens 'regering' på en presskonferens i Afghanistans huvudstad Kabul på tisdagen.
Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid presenterade medlemmar i extremiströrelsens "regering" på en presskonferens i Afghanistans huvudstad Kabul på tisdagen.
AfghanistanTT-AFP-Reuters

Det nya talibanstyret i Afghanistan har presenterats. Mulla Mohammad Hassan Akhund blir ny ledare och den nye "inrikesministern" är terrormisstänkt och efterlyst av FBI.

Enligt uttalanden på presskonferensen är "regeringen" att betrakta som tillfällig och den ska upprätthålla sharialagar.

Annons

Annons

Talibanernas hemlighetsfulla högste ledare Hibatullah Akhundzada lät publicera ett uttalande på engelska efter att delar av den nya afghanska "regeringen" presenterats.

"Jag försäkrar alla landsmän att personerna kommer att arbeta hårt för att upprätthålla islamiska regler och sharialagar i landet", meddelade Hibatullah Akhundzada.

Mulla Hassan Akhund, som får en roll som extremiströrelsen kallar "tillförordnad premiärminister", är inte särskilt känd för omvärlden. Men han har lett talibanernas mäktiga beslutsfattande råd rehbare shura i åratal och var med och grundade talibanrörelsen i Kandahar, skriver tidningen Times of India. Enligt FN har han ryktet om sig att vara "en av de mest effektiva talibanledarna".

Enligt uppgift är det högste ledaren, mulla Haibatullah Akhundzada själv, som föreslagit Akhund för toppositionen.

Leder fruktat nätverk

Mulla Abdul Ghani Baradar blir biträdande ledare. Baradar har tidigare pekats ut av bedömare som den som sannolikt skulle bli högsta politiska ledare, vilket nu alltså inte sker. De senaste åren har han ansvarat för talibanernas politiska kansli i Qatar, varifrån fredssamtal med bland annat USA ägt rum. Han var en av grundarna av talibanrörelsen tidigt 1990-tal. Han greps i Pakistan 2010 och satt i pakistansk fångenskap tills USA såg till att han släpptes 2018.

"Inrikesminister" blir Sirajuddin Haqqani, som även leder det fruktade, terrorstämplade Haqqaninätverket. Sirajuddin Haqqani är efterlyst av FBI. USA erbjuder motsvarande över 40 miljoner svenska kronor för information som kan leda till hans gripande.

Vidare utses mulla Yaqoob, som fram till nu varit chef för talibanernas mäktiga militärkommission, till "försvarsminister". Han är son till den mytomspunne, enögde talibangrundaren mulla Omar.

Annons

Annons

"Inkluderande"

Sedan rörelsen intog Kabul 15 augusti har talibanerna uppgett att man tänker styra landet med mjukare hand än under tiden vid makten 1996–2001. Det nya talibanstyret har lovat att vara mer "inkluderande", men många är oroliga för att det bara är tomma ord.

Mindre protester har synts på flera håll i landet. Två människor dödades och åtta skadades under en demonstration mot talibanerna i staden Herat i nordvästra Afghanistan under tisdagen. En läkare som jobbar på ett sjukhus i staden säger till AFP att "alla var skjutna".

Det har även kommit rapporter om att talibanerna under tisdagen skjutit i luften för att skingra människor som deltog i en demonstration utanför Pakistans ambassad i huvudstaden Kabuls centrala delar.

Kvinnor demonstrerade

Talibanerna uppgav i måndags att rörelsen tagit kontroll över det sista motståndsfästet i landet, Panjshirdalen och talespersonen Zabihullah Mujahid sade att den som försöker starta ett uppror kommer att straffas hårt.

Motståndsgruppen NRF har däremot uppgett att uppgifterna är falska och hävdar att motståndet fortsätter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!