A-
A+

Talibanerna: Panjshirdalen har fallit

Webbkarta
Webbkarta
AfghanistanTT

Talibanerna säger sig ha tagit kontroll över det sista motståndsfästet, Panjshirdalen. Men gerillagruppen NRF säger att beskedet är falskt, och manar till "nationellt uppror".

Annons

Annons

Milismän inom Ahmad Massouds styrkor i Panjshir. Bilden är från slutet av augusti.
Milismän inom Ahmad Massouds styrkor i Panjshir. Bilden är från slutet av augusti.
USA:s utrikesminister Antony Blinken, till höger, anlände till Qatars huvudstad Doha på måndagskvällen.
USA:s utrikesminister Antony Blinken, till höger, anlände till Qatars huvudstad Doha på måndagskvällen.
Zabihullah Mujahid. Bilden är från en tidigare presskonferens i Kabul.
Zabihullah Mujahid. Bilden är från en tidigare presskonferens i Kabul.

Efter västmakternas militära uttåg i augusti var Panjshirdalen "den flyende fiendens" sista fäste, som talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid uttrycker det på en presskonferens, rapporterar medier från Kabul. Han hävdar att motståndarna gett "negativa svar" när talibanerna försökt förhandla.

Som bevis för talibanernas segerbesked sprids en video som visar när talibanflaggan hissas i provinshuvudstaden Bazarak.

"Är på plats"

NRF, engelskspråkig förkortning för National Resistance Front, hävdar dock att motståndet fortsätter. "Talibanernas utspel om ockupation av Panjshir är falskt. NRF:s styrkor är på plats på alla strategiska platser runtom i dalen för att fortsätta kampen", heter det i ett Twitter-inlägg.

Rörelsen har också lagt ut ett inspelat uttalande från ledaren Ahmad Massoud där han manar anhängare, inne i och utanför Afghanistan, till ett "nationellt uppror". Det framgår dock inte var han själv befinner sig – enligt talibanerna florerar det uppgifter om att han och den allierade tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh har flytt landet.

Tidigare erkände motståndsstyrkorna stora förluster, och föreslog eldupphör i Panjshir. Under söndagen kom även förslag om förhandlingar med talibanerna "för att nå bestående fred", men dessa verkar alltså inte ha blivit av.

På måndagens presskonferens uttrycker Mujahid det å ena sidan som att tidigare regeringssoldater är välkomna i talibanernas led.

De afghanska styrkor som utbildats under de senaste 20 åren kommer att ombes att återinträda i säkerhetsstyrkorna sida vid sida med talibaner.

Annons

Annons

"En del teknikaliteter"

Å andra sidan är tonläget skoningslöst mot dem som gör motstånd.

Den som försöker starta ett uppror kommer att slås ned hårt. Vi kommer inte att tillåta något mer sådant.

Efter blixtövertagandet av makten i augusti har talibanerna antagits vilja etablera sitt styre som legitimt i omvärldens ögon. Men vem som egentligen ska göra vad i Afghanistans nya ledning har inte presenterats. Mujahid säger att alla beslut om olika ministerroller har fattats.

Vi kommer att tillkännage den nya regeringen så fort en del teknikaliteter har lösts, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

På måndagskvällen anlände USA:s utrikesminister Antony Blinken i Doha i Qatar för att där tacka för stödet när amerikanska medborgare och afghaner som jobbat för USA evakuerats ur Afghanistan.

På måndagen evakuerades för första gången en grupp amerikanska medborgare – fyra personer – landvägen ut ur Afghanistan. Vilket land de fyra evakuerats till har inte avslöjats av USA:s UD.

Blinken väntas också söka en gemensam strategi med Qatar om hur länderna ska förhålla sig till det talibanska maktövertagandet och det faktum att rörelsen hävdar att man också tagit över den mytomspunna dalen.

"Panjshirs lejon"

Panjshirdalen kan översättas "de fem lejonens dal", och blev legendarisk för sitt hårda motstånd under Sovjetockupationen på 1980-talet och sedan talibanernas första styre 1996–2001. Krigsherren Ahmad Shah Massoud kallades för Panjshirs lejon.

Den Ahmad Massoud som nu leder det militära motståndet är "lejonets" son. Han är alltså allierad med Amrullah Saleh från den förra regeringen. Saleh ser sig själv som Afghanistans rättmätige ledare efter president Ashraf Ghanis dramatiska flykt utomlands.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!