A-
A+

Talibanerna: Vi har omringat Panjshirdalen

En stridsövning i Panjshir i måndags.
En stridsövning i Panjshir i måndags.
AfghanistanTT-AFP

Stridigheterna fortsätter i Panjshirdalen, det starkaste motståndsfästet i Afghanistan.

Talibanerna säger sig nu ha omringat dalen och uppmanar motståndarna att lägga ned vapnen och komma till förhandlingsbordet.

Annons

Annons

Den löst sammansatta grupperingen NRF strider mot talibanerna i oländig terräng i Panjshir, beläget runt åtta mil norr om huvudstaden Kabul. Området beskrivs som det enda som ännu inte fallit under talibanernas styre, men är nu helt omringat av islamiströrelsen, enligt talibanledaren Amir Khan Motaqi.

Mina bröder, vi gjorde vårt bästa för att lösa Panjshirproblemet med samtal och förhandlingar, men tyvärr var allt förgäves, säger han i ett ljudmeddelande riktat till folket i Panjshir, som publicerats på Twitter.
Nu är det upp till er att prata med dem. Säg till dem som vill strida att det räcker nu, fortsätter han.

Enligt Afghanistans tidigare försvarsminister Bismillah Mohammadi inledde talibanerna en förnyad attack mot Panjshirdalen sent på tisdagen.

"I går kväll attackerade talibanerna Panjshir, men besegrades", skriver Mohammadi på Twitter och uppger att över 30 talibaner dödades och 65 skadades.

Motståndet var starkt i Panjshirdalen även under perioden då talibanerna senast hade makten i Afghanistan, mellan 1996 och 2001.

Vi är redo att försvara oss till vår sista blodsdroppe, säger en invånare i dalen, enligt nyhetsbyrån AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!