A-
A+

Talibanerna: Vi styr 85 procent av landet

Talibanerna har trappat upp sina attacker i anslutning till att USA och Storbritannien avslutar sina militära insatser i Afghanistan. Arkivbild.
Talibanerna har trappat upp sina attacker i anslutning till att USA och Storbritannien avslutar sina militära insatser i Afghanistan. Arkivbild.
AfghanistanTT

Talibanerna uppger att rörelsen nu kontrollerar 85 procent av Afghanistan.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) uttrycker tvivel kring siffran, men säger att talibanerna "har rörelseenergi" i kriget just nu.

Annons

Annons

Vid en presskonferens i Moskva talibanernas talesperson Shahabuddin Delawar att rörelsen kontrollerar 85 procent av Afghanistan och 250 av landets 398 distrikt.

USA tvingades lämna våra områden, säger han enligt nyhetsbyråer på plats.

Afghanistan har den senaste tiden skakats av ett ökat antal våldsdåd och stridigheter i anslutning till att såväl USA som Storbritannien är i färd med att avsluta sina militära operationer i landet.

Rätt till utbildning

På presskonferensen i Moskva uttalar sig talibanerna som om rörelsen redan har lagt landet under sig, även om den uppger att målet just nu inte är "total kontroll".

Talibanerna säger, via Shahabuddin Delawar, bland annat att alla afghaner har rätt till en utbildning som baseras på "islamisk lag och afghanska traditioner" – och att skolor och sjukhus kommer att fortsätta hålla öppet. Under talibanregimens tidigare styre 1996–2001 tilläts inte flickor över nio år att gå i skolan.

Vidare säger Shahabuddin Delawar att etniska minoriteter ska respekteras, samtidigt som han uppger att talibanerna inte gett några löften till USA om att lämna lokala styren ifred.

Delawar vädjar samtidigt till internationella hjälporganisationer att "fortsätta arbeta i Afghanistan".

Annons

Annons

"Har rörelseenergi"

Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på SAK, kommenterar att talibanerna uppenbarligen röner militära framgångar just nu, att "de har rörelseenergi i det här".

Den här presskonferensen, det är framför allt en propagandainsats, man vill ge intrycket att man tar över inom kort, säger han till TT.

Han beskriver hur övertagandet av ett område kan gå till.

Centrumet hålls av en mindre förläggning afghanska armésoldater. Talibanerna erbjuder: "Antingen blir det konflikt här och nu, eller så lägger ni ner vapnen, vi fotograferar er, får er att skriva på att ni aldrig mer tar värvning i armén, och då får ni fri lejd."
I många fall tar armésoldaterna det erbjudandet. Sedan kan talibanerna gå vidare till nästa distrikt och göra samma sak.

Därmed blir frågan vad "kontroll" över sådana distrikt verkligen innebär.

Det här med att hålla 85 procent av landet är nog högst tveksamt, säger Klas Bjurström.

Intagit övergång

Talibanernas utspel kommer samma dag som besked om att rörelsen intagit en viktig gränsövergång mellan Afghanistan och Iran.

Vi har nu total kontroll över gränsstaden Islam Qala och kommer att försöka återställa aktiviteten där under dagen, sade en talesperson för den militanta islamistgruppen till nyhetsbyrån AFP tidigare på dagen.

Enligt Ryssland kontrollerar talibanerna även 85 procent av gränsområdet mot Tadzjikistan. Ryssland manar samtidigt alla parter i konflikten till återhållsamhet. Enligt uppgifter till ryska nyhetsbyråer kan talibanerna även tänka sig att återuppta samtal om eldupphör med styret i det krigshärjade landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!