A-
A+

Talmannen: Årsdagen visar Ukrainas styrka

Riksdagens talman Andreas Norlén talar under en ceremoni i riksdagen med anledning av årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
Riksdagens talman Andreas Norlén talar under en ceremoni i riksdagen med anledning av årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
PolitikTT

Riksdagen höll en ceremoni för att uppmärksamma årsdagen för Rysslands angrepp på Ukraina.

Den här dagen kommer för evigt att förknippas med modet och styrkan hos Ukrainas folk, säger talmannen Andreas Norlén.

Annons

Annons

Datumet den 24 februari har fläckats av det orättfärdiga våldet som syftar till att underkuva ett land och ett folk, säger Andreas Norlén under ceremonin i kammaren.

Men han fortsätter:

Den här dagen kommer framför allt för evigt förknippas med människans vilja och försvara det hon har kärt, förknippas med kampen för det som är gott och rätt, förknippas med modet och styrkan hos Ukrainas folk.

Lång applåd

Riksdagen välkomnade också Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk i kammaren. Ambassadören fick en lång applåd när han introducerades av talmannen.

Ett år har gått och mycket har skett, men stödet för Ukrainas sak är fortsatt grundmurat här i riksdagen. Därför ville jag i dag att vi skulle samlas i kammaren, demokratins hjärta, för att markera denna årsdag, säger Norlén.

Talmannen framhöll att respekten för det ukrainska folkets mod har vuxit för varje dag, varje vecka och varje månad – för varje mord, varje missil och varje massaker.

Det finns nog få av oss som på djupet kan inse vilka uppoffringar som Ukrainas befolkning har tvingats göra både kollektivt och individuellt.

Sverige och riksdagen har vidtagit en lång rad åtgärder för att visa stöd för Ukraina, både konkret och symboliskt, säger Norlén.

Annons

Annons

Militärt stöd

Den här veckan lyser riksdagshuset upp i blått och gult, färger som Sverige delar med Ukraina. Samtidigt har riksdagen under året fattat en rad beslut för att stötta Ukraina humanitärt och militärt.

Redan den 28 februari klubbades ett stöd till Ukraina i finansutskottet. Vid sju olika tillfällen har riksdagen och regeringen under det senaste året fattat beslut om stöd utöver de två ordinarie ändringsbudgetar som presenteras varje år.

Andreas Norlén säger att ukrainarnas rättfärdiga kamp fyller oss med beundran men också med tacksamhet.

Tacksamhet för att det också är vår kamp som det ukrainska folket utkämpar. Vår generations kamp för friheten och demokratin, för varje lands rätt att välja sin egen väg.

När kriget är över och historien ska skrivas kommer namn som Charkiv, Mariupol, Cherson och tusen andra städer att bli ihågkomna som platser där slaget stod om Europas framtid, säger han.

Det kommer att stå att kampen var framgångsrik, för den måste vara framgångsrik.
När allt detta är över ska vi med stolthet kunna hissa Sveriges och Ukrainas blågula flaggor bredvid varandra och konstatera att vi stod sida vid sida i kampen för det som är rätt, för det som är gott.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.