A-
A+

Tampongbrist – butikshyllor i USA gapar tomma

Amerikanska kunder har haft svårt att få tag på tamponger.
Amerikanska kunder har haft svårt att få tag på tamponger.
EkonomiTT-AFP

Tamponger är den senaste i en rad av varor som det råder brist på i USA. Råvarubrist, produktionsstörningar och psykologi pekas ut som orsaker.

Annons

Annons

Störningar i leveranskedjor har tidigare orsakat brist på bland annat mjölkersättning för bebisar, och de stora apotekskedjorna CVS och Walgreens bekräftar att det råder brist på flera tampongmärken.

"Vi förstår att det är frustrerande för kunder när de inte kan hitta vad de behöver. Vi kan försäkra er om att det är en tillfällig situation i USA, och att Tampaxgruppen producerar tamponger dygnet runt för att möta den ökade efterfrågan av våra produkter", säger tillverkaren Procter & Gamble i ett uttalande.

En talesperson för företaget Edgewell, en annan stor tillverkare, förklarar bristen på deras märken med arbetskraftsbrist efter covidutbrott på ett par fabriker.

Patrick Penfield, expert på leveranskedjor vid Syracuse University säger att det också råder viss råvarubrist på bland annat bomull och plast, bland annat till följd av de stora behoven av munskydd och annan skyddsutrustning.

Det här är tredje året i rad som efterfrågan på bomull i USA överstiger vad amerikanska bolag producerar, säger han.

Bristen har dessutom förvärrats av att kunder börjat hamstra sina favoritmärken för att inte riskera att bli utan, liknande situationen med toalettpapper som uppstod under pandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.