A-
A+

Tankesmedja: Ryska styrkor bättre än förra året

Ryska soldater i terrängen, i en bild från ryska försvaret.
Ryska soldater i terrängen, i en bild från ryska försvaret.
UkrainaTT

De ryska anfallsstyrkorna i Ukraina utmålas ofta som ineffektiva, efter förra årets misslyckanden. Men analytiker vid den brittiska tankesmedjan Rusi ser tecken på att styrkorna anpassar sig.

Många av systemen och sätten de arbetar tillsammans på är mycket bättre än de var förra året, säger markstridsexperten Nick Reynolds till CNBC.

Annons

Nick Reynolds och hans kollega Jack Watling vid Royal United Services Institute (Rusi) ser flera tecken på att de ryska styrkorna förändrat sig efter det första året av det storskaliga anfallskriget i Ukraina, skriver de i en färsk analys.

Det är dåliga nyheter för den ukrainska sidan.

Det innebär en svår utmaning för ukrainarna, säger Reynolds.

Från de klumpiga bataljonstaktiska grupperna har Ryssland numera delat upp sig i olika infanterigrupperingar med olika uppgifter.

Flera sorters infanteri

En grupp "disponibelt" infanteri gör mindre anfall för att antingen upptäcka ukrainska eldställningar som sedan specialiserat infanteri riktar in sig på, eller svagheter i försvaret för att förbereda för större anfall. En tredje sorts infanteri koncentrerar sig på att hålla de egna försvarslinjerna.

Ryska ingenjörsstyrkor har "visat sig vara en av de starkaste grenarna i den ryska militären", skriver analytikerna och säger att de bygger olika betongförstärkta skyttevärn och bunkrar, liksom stridvagnshinder och avancerad minläggning.

"De här försvaren innebär stora taktiska utmaningar för ukrainska offensiva insatser", skriver Rusi.

På liknande sätt används ryska pansarförband sällan för att bryta igenom linjerna, utan mer för att på håll genom indirekt eld beskjuta ukrainska ställningar. Det gör dem svårare att slå ut med handburna pansarvärnsvapen. Ryssarna har också blivit bättre på att dölja fordonen.

Ryska artilleriet har också tvingats till förändringar, bland annat för att den ukrainska sidan slagit ut ammunitionslager. Numera samarbetar artilleriet med drönarenheter för att rikta elden. Artilleriet har också blivit bättre på att skjuta från flera platser samtidigt, och därefter snabbt omgruppera för att försvåra för motåtgärder.

10 000 drönare i månaden

Det ryska luftförsvaret har också "betydande ökat sin effektivitet" och i samband med de enheter som är specialiserade på elektronisk krigföring slår man ut 10 000 ukrainska drönare i månaden. Ryssland uppges också ha knäckt Ukrainas 256-bits kryptering, vilket gör att de kan lyssna på mycket av den ukrainska sidans radiotrafik.

Men även om ryska sidan blivit bättre så har den också "bekymmer med att förutse nya hot". Så om ukrainska sidan lyckas strida dynamiskt, så riskerar ryska enheter "att snabbt förlora sin koordinering".

Hur en ukrainsk motoffensiv kommer att gå vågar Reynolds inte spekulera i.

Det kommer att bli utmattningsstrider, det kommer att bli anfall mot fasta försvarsställningar på någon nivå. Så det blir svårt, säger han till CNBC.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.