A-
A+

Tanzanisk oppositionsledare hävdar tortyr

Tanzanias opositionsledare Freeman Mbowe, till vänster. Arkivbild.
Tanzanias opositionsledare Freeman Mbowe, till vänster. Arkivbild.
TanzaniaTT-AFP

En oppositionsledare i Tanzania säger att han har torterats när han hållits fängslad, och att han tvingats till att erkänna brott.

Annons

Annons

Tanzanias president Samia Suluhu Hassan.
Tanzanias president Samia Suluhu Hassan.

Oppositionelle Freeman Mbowe har hållits fängslad sedan den 21 juli, och ställs nu inför rätta för terroranklagelser. Han greps tillsammans med ytterligare representanter för oppositionspartiet Chadema inför en manifestation med krav på en grundlagsreform i Tanzania.

Mbowe anklagas för att ha finansierat terrorverksamhet samt omstörtande verksamhet.

Mbowe och de tre medanklagade sade till domstolen att de förnedrats, torterats och tvingats till erkännanden, uppgav deras advokat Peter Kibatala efter måndagens rättegångsdag i Dar es Salaam.

Fallet följs noggrant av flera människorättsorganisationer, som granskar den tämligen nytillträdde presidenten Samia Suluhu Hassans styre.

Tanzanias regim har tidigare meddelat diplomater att de inte kan närvara som observatörer vid rättegången på grund av coronapandemin samt säkerhetsrisker.

Tidigare vicepresidenten Samia Suluhu Hassan tillträdde som president sedan den tidigare ledaren John Magufuli hastigt avlidit i mars. Magufuli, som valdes till president 2015, anklagades för att ha infört ett auktoritärt styre i landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!