A-
A+

Tar våldtäkt till HD – ser den som grov

Riksåklagare Petra Lundh vill att HD prövar vad som är en grov våldtäkt. Arkivbild.
Riksåklagare Petra Lundh vill att HD prövar vad som är en grov våldtäkt. Arkivbild.
BrottTT

En man våldtog en ung kvinna under kniv- och dödshot och dömdes för våldtäkt.

Det borde ha varit grov våldtäkt, anser riksåklagaren, som vill att Högsta Domstolen (HD) prövar saken.

Annons

Annons

Våldtäktsmannen är i 30-årsåldern och i somras hade han umgåtts i grupp med kvinnan och flera andra bekanta. I slutet av kvällen erbjöd han henne att sova över hos honom i hans lägenhet i Trollhättan av praktiska skäl. När hon somnat i hans säng vaknade hon av att han höll henne i håret och tryckte en kniv mot hennes hals, varpå han tvingade henne till samlag under hot: "Gör som jag säger, annars hugger jag dig".

Efteråt hotade mannen att söka upp och döda kvinnan om hon berättade om våldtäkten för någon.

Både tingsrätten och hovrätten har bedömt att hoten inte var tillräckligt allvarliga för att våldtäkten ska betraktas som grov – vilket riksåklagare Petra Lundh invänder mot.

Särskilt allvarlig?

Hon tycker att domstolarna är för återhållsamma.

"Det är fråga om ett händelseförlopp på cirka 30 minuter där en 18-årig kvinna blivit hotad med kniv av en betydligt äldre och starkare man. Han uttalade flera gånger att han skulle döda henne om hon inte gjorde som han sa", säger Lundh i ett pressutskick.

För att en våldtäkt ska ses som ett grovt brott ska våldet eller hotet ha varit av "särskilt allvarlig art", vilket har gällt sedan 2005.

Tings- och hovrätterna har varit alldeles för återhållsamma i fall som detta, anser riksåklagaren, som poängterar att lagstiftarens avsikt med formuleringen bland annat var att alla våldtäkter under knivhot bör ses som grova. I det här fallet bör det inte råda några tvivel, för Lundh fram i sin överklagan.

Annons

Annons

Klättrade in

Våldtäktsmannen i Trollhättan dömdes för några veckor sedan till fyra års fängelse för två brott, rapporterar TTELA. Hovrätten för västra Sverige var i stort sett överens med tingsrätten, men skärpte straffet något.

Vid sidan av våldtäkten var han skyldig till ett sexuellt ofredande i april förra året, i Strömstad där han då bodde. Han klättrade då in genom ett fönster till sin kvinnliga granne mitt i natten. Hon vaknade av att han låg naken i hennes säng och tafsade på henne, vilket Bohusläningen tidigare rapporterat.

Straffet för en grov våldtäkt är minst fem år i fängelse och som mest tio år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.