A-
A+

Tårar i HV71 efter nedflyttningen

Depp i HV71.
Depp i HV71.
IshockeyTT

Våren 1985 gick HV71 upp i det som då hette elitserien. Efter 36 år i den högsta ligan åkte man under söndagskvällen ur densamma efter en jämn och dramatisk match i Gävle där Brynäs vann med 3–2 efter förlängning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är tomt. Jag är så jävla ledsen att jag har inga ord. Det är katastrof. Det är därför man är så jäkla ledsen, hulkar HV-kaptenen Simon Önerud med tårarna rinnandes i en strid ström ned för kinderna efter 1–4 i matcher mot Brynäs.

Den femte matchen i SHL:s "playout" avgjordes 5.29 in i den första förlängningsperioden.

Det var då som comebackande Brynäsforwarden Patrik Berglund sköt pucken in mot HV-målet, pucken studsade ut till den framrusande forwardskollegan Oula Palve som lyfte upp pucken i nättaket och därmed säkrade SHL-kontraktet för Gävleklubben.

Medan Brynässpelarna jublade euforiskt i en hög sjönk HV-spelarna bedrövade ihop sitt bås.

Och även en bra stund efter det dramatiska avgörandet var förtvivlan så stark att varken backen Johannes Kinnvall eller lagkaptenen Simon Önerud knappt kunde andas när de skulle möta media.

"Man sviker alla"

Båda kom till slut ut för intervjuer med tårarna rinnande, klumpar i halsen och med hela hjärtat i bitar utanpå tröjorna.

Och mitt i all sorg var tankarna på alla andra runt klubben det som sved mest inombords:

Det är därför jag är så ledsen. Det är klart att det blir lite extra när man är uppvuxen i Jönköping och känner alla i föreningen, alla fans, alla företag som har stöttat. Man sviker alla, så är det ju, får kaptenen Simon Önerud fram till slut.

Han har HV71 som moderklubb och fortsätter gråtandes:

Det är hemskt. Det är som att all luft går ur en. Man har gjort allt man kan men det räckte inte.

Och för backen Johannes Kinnvall ekar tomheten lika tungt inombords.

Han får samla sig om och om igen för att över huvud taget kunna svara vad som gick fel:

Vi har förlorat för mycket och för många matcher på rad. Till slut tär det på psyket. Någonstans tror jag att det är det mentala som vinner serien tyvärr. Där var Brynäs starkare än vi.

TT: Vilka tankar snurra i ditt huvud nu?

Tomhet. Man har påverkat en hel stad liksom. Det är så många människor som blir påverkade och det sista man vill är att göra folk ledsna, säger 23-åringen innan han måste stanna upp för att släppa ut gråten och hitta andningen igen.
Det är ledsamt, det är jobbigt… det är bara riktigt skitigt just nu. Så just nu mår jag inte bra. Det är… en förening som man har sett ända sedan man var liten och det känns skit att vara en spelare som tyvärr kör ner föreningen i hockeyallsvenskan. Det är verkligen inget man vill göra.

Annons

Annons

"Bara tomhet"

Tränaren Stephan ”Lillis” Lundh kämpade med gråten även han och när han får frågan om han upplevt en värre kväll under sina över 30 år som tränare så brister det.

För det här är den värsta av alla tunga kvällar, konstaterar han:

Man känner bara tomhet. Det jag känner är värst är att det här är så tungt för hela Jönköping, alla fans och klubben. Det är så stor skillnad ekonomiskt (i hockeyallsvenskan) och det är svårt att hitta orden, konstaterar HV-tränaren.

Och HV71:s klubbdirektör Agne Bengtsson är smärtsamt medveten om just de ekonomiska konsekvenserna.

Den klubb som åker ur får visserligen 6 miljoner med sig i ”fallskärm” men det är en klen tröst när han ska berätta om hur kassan dräneras här och nu.

Vi har en skillnad på ligabidraget som är drygt 30 miljoner, sedan kommer det säkert påverka publik och sponsorintäkter rejält. Våra partners är i huvudsak positiva till oss men det är ett tufft läge, säger Bengtsson som liksom spelarna hade svårt att ta in att man nu verkligen har åkt ur efter att ha spelat i högsta ligan utan att behöva kvala sedan 1985.
Man är bedrövad såklart. Jag har haft ont i magen i flera månader och det blev inte bättre i kväll. Jag mår dåligt men det gäller att vara stark i detta läget. Någon måste ta tag i detta och jag är i den positionen att jag måste göra det. Vi kan inte lägga oss ner och dö, vi måste komma tillbaka ännu starkare.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?