A-
A+

Tårar och kyssar – magin tillbaka på flygplatser

Två syskon omfamnar varandra i ankomsthallen vid flygplatsen i Sydney.
Två syskon omfamnar varandra i ankomsthallen vid flygplatsen i Sydney.
AustralienTT

Bland tårar, kyssar och blommor återförenades människor på flygplatsen i Sydney, när Australien lättade på inresereglerna.

"I dag återvände lite av magin till våra ankomsthallar", säger flygplats-vd:n Geoff Culbert.

Annons

Annons

Ett kärt återseende när Sydney och Melbourne öppnar för resenärer från utlandet.
Ett kärt återseende när Sydney och Melbourne öppnar för resenärer från utlandet.

För första gången på 582 dagar kunde internationella passagerare kliva direkt ut till ankomsthallen vid flygplatsen i Sydney.

För många blev det ett känslosamt möte. Simon Yule bor i Kalifornien, och landade i hemlandet för första gången på tre år, där han återförenades med sin pappa.

Jag har inte sett honom på så länge. Det är fantastiskt att vara hemma. Det har dröjt för länge. Det har varit rätt galet de senaste två åren. Det har varit många besvikelser, säger han till The Sydney Morning Herald.

Sydneybon David Frisken var på plats med rosor i famnen för att ta emot sin fästmö, som kom på ett flyg från Sydkorea. Paret har inte träffats på 20 månader.

Varje dag har varit en kamp. Jag förstår varför, men det är så fruktansvärt hur många personer som tvingats gå igenom det här. Antalet förhållanden som förstörts, säger han till ABC News.

Butiker kan öppna

Sedan Australiens nedstängning inleddes för drygt ett och ett halvt år sedan har det varit svårt även för medborgare att ta sig hem till landet, och de som lyckats har direkt vid ankomsten lotsats till en kostsam karantän på hotell i två veckor.

"I dag återvände lite av magin till våra ankomsthallar; far- och morföräldrar möter barnbarn för första gången, familjer återförenas, alla de där scenerna som varit frånvarande alldeles för länge", säger Geoff Culbert, vd vid flygplatsen i Sydney, i ett pressmeddelande.

För flygplatsen innebär de mindre strikta inresereglerna så klart även en ekonomisk lättnad, då tax free-butiker och restauranger kan öppna igen.

"Vi har fortfarande en lång väg kvar när det handlar om återhämtning för vår sektor, men att tillåta fullt vaccinerade australier att resa utan karantän kommer att innebära en mall för att ta tillbaka studenter, affärsresenärer och turister från hela världen", säger Culbert.

Liknande scener utspelade sig i Melbourne, som också tog emot de första internationella flygen utan krav på karantän på måndagen. Det första flygplanet från Singapore hedrades med vattenkanoner på landningsbanan.

Annons

Annons

"Överväldigande"

Sammy Wright var en av de lyckliga resenärerna. Hon har länge försökt att resa hem från Dublin. Nu fick hennes dotter Tilly, 1,5 år gammal, för första gången träffa sin mormor.

Det är överväldigande, säger Sammy Wright till nyhetsbyrån AAP.

Flygplats-vd Lyell Strambi kallar det en bra start.

För två veckor sedan hade vi den värsta dagen vid flygplatsen under hela krisen, den lägsta dagen vi någonsin haft. Bara 700 passagerare passerade, där vi normalt har omkring 100 000 alla dagar om året, och mer vid högtider som jul, säger han till radiokanalen 3AW.

Flygplatsen i Sydney var den första i landet att meddela att man skulle öppna igen sedan 80 procent av delstaten New South Wales befolkning, från 16 år och uppåt, blivit fullvaccinerade. Canberra öppnade också sin flygplats under måndagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.