A-
A+

Tårgas mot demonstranter i Sudan

Tusentals demonstranter har samlats i Khartum och Omdurman i protest mot kuppledare och återinsatte premiärministern.
Tusentals demonstranter har samlats i Khartum och Omdurman i protest mot kuppledare och återinsatte premiärministern.
SudanTT-AFP

Annons

Annons

Säkerhetsstyrkor i Sudan avfyrade tårgas mot en deltagare i en manifestation som hedrade minnet av dem som omkommit efter militärkuppen.

Tusentals hade samlats på torsdagen i både huvudstaden Khartum och tvillingstaden Omdurman på Nilens motsatta strand i manifestationen som utvecklades till kritik mot kuppledarna som tog makten i slutet av oktober.

Omkring 40 personer har bekräftats döda i bland annat sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor efter kuppen, enligt en oberoende läkarorganisation.

General Abdel Fattah al-Burhan, som ledde kuppen, har hävt husarresten och återinsatt premiärminister Abdalla Hamdok, dock med militär överrock. Delar av den störtade civila regeringen har vänt uppgörelsen mellan militär och Hamdok ryggen – och protesterna var ytterligare ett tecken på att motståndet mot kuppmakarna är fortsatt stor.

Jag ville delta i manifestationen för att kräva att offrens heder upprättas, men nu demonstrerar jag för att protestera mot uppgörelsen Burhan-Hamdok, sade Soheir Hamad i Khartum till AFP:s reporter.

Demonstranterna kräver att militären håller sig helt utanför Sudans politik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.