Tätare polissamarbete över Öresundsgränsen

Dansk polis kontrollerar trafik på Öresundsbron. Bild från mars i år.
Dansk polis kontrollerar trafik på Öresundsbron. Bild från mars i år.
SamhälleTT

Svensk och dansk polis har utökat sitt samarbete i arbetet mot den gränsöverskridande kriminaliteten i Öresundsregionen, rapporterar Ekot.

Annons

Annons

Nu har nya Gränscenter Öresund sjösatts, där en grupp poliser som koncentrerar sig på att kartlägga och bekämpa den gränsöverskridande kriminaliteten rent fysiskt sitter tillsammans.

Kriminella bryr sig inte om gränser, känner de någon på andra sida Öresund kan de begå brott tillsammans, säger Torben Svarrer vid Köpenhamnspolisen och chef för Gränscenter Öresund.
Vi har länge haft ett bra samarbete med polisen på andra sidan sundet, både formellt och informellt. Nu tar vi nästa steg och jag hoppas vi kan utveckla det ännu mer, säger Torben Svarrer, till Ekot.

Planerna för det nya centret lanserades efter det att Danmark i november i fjol införde tillfällig gränskontroll mot Sverige efter några uppmärksammade danska fall där svenska kriminella var inblandade.

De första danska poliserna började sitt arbete i våras, och i början av september fick de sällskap av personal från svensk polis och tull.

Fokus för centret kommer främst vara sprängämnen, vapen, narkotika, pengasmuggling och kringresande ligor.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons