A-
A+

Teaterfestival trotsar pandemin

Isabelle Huppert inleder teaterfestivalen i Avignon med en två timmar och 30 minuter lång föreställning av Tjechovs 'Körsbärsträdgården'. Arkivbild.
Isabelle Huppert inleder teaterfestivalen i Avignon med en två timmar och 30 minuter lång föreställning av Tjechovs "Körsbärsträdgården". Arkivbild.
KulturTT-AFP

Förra året tvingades arrangörerna ställa in, men under måndagen slog en av världens största teaterfestivaler åter upp portarna i Avignon i södra Frankrike.

Annons

Annons

Festival d’Avignon, som konkurrerar med Edinburgh om titeln världens största utställning av scenkonst, firar i år 75-årsjubileum och den maskförsedda teaterpubliken kunde redan på premiärdagen njuta av stor skådespelarkonst.

På festivalens huvudscen i Påvepalatset spelades portugisiske Tiago Rodrigues uppsättning av Anton Tjechovs "Körsbärsträdgården" med ingen mindre än Isabelle Huppert i huvudrollen.

Ny festivalgeneral

Den 44-årige stjärnregissören har genom sitt arbete på Lissabons nationalteater seglat upp som en av de mest eftertraktade regissörerna i Europa, och det är också han som kommer att ta över driften av festivalen från och med år 2023, meddelade den franska kulturministern Roselyne Bachelot.

Pandemin sätter även i år sin prägel på den tre veckor långa teaterfestivalen. En sydafrikansk dansföreställning av koreografen Dada Masilo lyftes exempelvis ur programmet strax innan öppningskvällen efter att medlemmar i truppen testat positivt för viruset.

Annons

Annons

Ansiktsmask på

Den muromgärdade staden Avignon, som var hemvist för katolska påvar på 1300-talet, har infört flera åtgärder för att försöka förhindra att festivalen blir ett gigantiskt smittkluster.

Ansiktsmask är obligatorisk på festivalområdet och alla spelplatser ventileras i 40 minuter mellan varje föreställning. Festivalbesökarna behöver dock inte uppvisa vaccinationsbevis eller covid-test för att kunna inta sina platser – förutom när det gäller föreställningarna i påvepalatset.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!