Tegnell vill se minskad träningsaktivitet

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
IdrottTT

Coronakrisen påverkar idrottsrörelsen.

När Region Skåne nu skärper de allmänna råden ser Anders Tegnell gärna att idrottsklubbarna drar ner på antal träningar.

Man får förstås föra en dialog om att det nu kanske är ett bra tillfälle att hålla igen lite grann, säger han.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
Malmö FF under ett träningspass på Eleda Stadion. Arkivbild.
Malmö FF under ett träningspass på Eleda Stadion. Arkivbild.

Region Skåne skärpte under tisdagen de allmänna råden med tanke på att covid-fallen blir allt fler i regionen. Idrotten berörs bland annat genom att man håller fast vid publiktaket på 50 personer och gäller för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Skåne.

Statsepidemiologen Anders Tegnell menar att det nu gäller för alla idrottsverksamheter att vara extra noggranna och försiktiga. Han ser också gärna att träningsaktiviteterna dras ner.

Vi tycker rent allmänt att man ska dra ner på sådana aktiviteter så mycket som möjligt. Nu gäller det här (råden) under en begränsad period, man får förstås föra en dialog med både smittskyddet och i fotbollsföreningen om att det nu kanske är ett bra tillfälle att hålla igen lite grann. Att försöka dra ner lite på hur många man träffar, och hur man träffas, sade han under Folkhälsomyndighetens pressträff.

Många fall i hockeyn

Inom ishockeyn och SHL har flera lag drabbats hårt av coronaviruset. Linköping har pausat sin verksamhet och ställt in flera matcher sedan 24 personer med koppling till herrlaget konstaterats coronasmittade.

Statsepidemiologen ville inte svara på frågan om SHL bör överväga att stoppa ligan när det upptäcks fall i så många lag.

Det måste de (SHL) själva avgöra. I första hand är det viktigt att följa de råd som finns på plats, att man är väldigt noga med att spelare som är sjuka inte är på planen. Och att man fortsätter att vara bra på att provta och hitta de som är sjuka, så att man kan bryta smittokedjan så snabbt som möjligt.

Annons

Annons

Kylig miljö

TT: För några veckor sedan sade du att Folkhälsomyndigheten ska utreda varför just hockeyn drabbas så hårt av smitta. Har ni kommit fram till något?

Nej, vi har inte kommit fram till något specifikt. Men det man har pekat på, i de regioner som har gjort sina egna utredningar, är trängsel i omklädningsrum och avbytarbås, mycket skyddsutrustning och sådant som man delar. Det handlar väldigt mycket om att man måste bli bättre på att hålla avstånd även i den typen av sammanhang, säger Tegnell och fortsätter.
Jag vet inte om man kan säga att hockeyn är väldigt mycket sämre än andra, men det är också en sport där man tillbringar rätt mycket tid tillsammans i ganska slutna utrymmen och dessutom i en miljö som är lite kylig, som även det främjar smitta.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons