A-
A+

Teknikvinnare rasade – pressar pensionsfonder

Appar och aktier med fallhöjd.
Appar och aktier med fallhöjd.
EkonomiTT

Bingo i fjol, men de hajpade teknikaktierna har rasat senaste månaden och därmed flera populära pensionsfonder.

Näst vanligast på statliga fondtorget är Swedbank Robur Technology, minus sju procent på en månad.

Annons

Annons

I pandemins tecken rusade mängder av de större tekniktunga aktierna i fjol. Tesla, Spotify, Facebook, Apple och Netflix hade ett gyllene år för att nämna några.

Dels gick bolagen bra, dels fick den låga räntan placerare att lockas till tillväxtbolag som lever på förhoppningar.

20–30 procent ner

Men nu är det slut, för den här gången, även om det blev ett nytt hopp under tisdagens handel i USA. Innan dess hade flera av dem rasat 20–30 procent den senaste månaden, med Tesla som värsta exemplet.

Högt på oros-listan bland börsproffsen står amerikansk inflation i spåren av jättestödpaketen som president Joe Biden sjösatt. Det har redan lyft obligationsräntorna. Blir det än mer flyttar mycket av kapitalet från aktier till räntepapper när riskviljan avtar.

Och det får effekt på högt värderade bolag, säger Maria Landeborn, strateg och sparekonom på Danske Bank.

Annons

Annons

Tar stryk

Riktade teknikfonder med mycket kapital i de här it-bjässarna tar då förstås stryk direkt. Svenska pensionssparare som har stora delar av sitt framtida levebröd placerat i teknikfonder på Pensionsmyndighets fondtorg, det som tidigare kallades PPM-fonder, kan ha anledning att se om sitt hus.

På kort sikt har de tiotalet renodlade teknikfonderna på fondtorget tappat rejält. Senaste månaden har Franklin Technology rasat tolv procent, SEB Teknologi, drygt tio procent. Swedbank Robur Technology, den näst vanligaste fonden bland pensionsspararna med över 320 000 svenskar, över sju procent minus sedan 8 februari.

Men å andra sidan, fallhöjden är hög. Under de senaste fem åren har den årliga avkastningen på nämnda fonder i genomsnitt legat kring 20–30 procent.

Fördela om

Därför finns ingen större anledning att kasta sig på säljknappen, tycker Maria Landeborn. Långsiktigt har den här typen av bolag fortsatt framtiden för sig. Men det är klart, har väl mycket av det samlade sparkapitalet hamnat i dessa teknikfonder, kan det vara läge att vikta om – att bredda sitt sparande, föreslår hon.

För när världsekonomin nu spås ta ordentlig fart, om pandemin förhoppningsvis avtar i kraft, väntas det gynna andra branscher. Bolagsaktier som pressades i fjol kan blomstra i år medan fjolårets raketer går in i en lugnare fas – det som på börsspråk kallas sektorrotation.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!