A-
A+

Tele2-vd: Kriget ger osäkerhet för många

Kjell-Morten Johnsen, vd för Tele2. Arkivbild.
Kjell-Morten Johnsen, vd för Tele2. Arkivbild.
EkonomiTT

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett något bättre resultat än väntat för årets första kvartal.

Vd Kjell-Morten Johnsen välkomnar en normalisering av livet med minskad smittspridning, men oroas av Ukrainakriget.

Annons

Annons

"Det första kvartalet 2022 inleddes med hopp om en normalisering av våra liv och våra kollegor tillbaka till kontoret. De tragiska händelserna i Ukraina har dock lett till stor osäkerhet för många och framförallt för våra anställda och kunder i Baltikum", skriver Johnsen i delårsrapporten för första kvartalet.

Gratis Ukrainasamtal

Han tillägger att Tele2 tillfälligt erbjuder kunder i Sverige, Baltikum och Ukraina kostnadsfria samtal och sms till och från Ukraina, samt kostnadsfri roaming för kunder som befinner sig i Ukraina, enligt Johnsen.

För första kvartalet redovisar Tele2 en vinst före skatt på 2 673 miljoner kronor för första kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 1 072 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Omsättningen för bolaget, som ingår i Stenbecksfären, uppgick till 6 744 miljoner kronor, jämfört med 6 550 miljoner kronor ett år tidigare.

Det underliggande rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (ebitda) uppgick till 2 471 miljoner kronor, jämfört med 2 341 miljoner kronor ett år tidigare.

Annons

Annons

Oförändrade prognoser

Vinstökningen förklarar Tele2 med högre tjänsteintäkter från slutkund, operatörsintäkter och kostnadsbesparingar från transformationsprogrammet i Sverige.

Prognoserna vad gäller intäkter och vinst för helåret 2022 och på medellång sikt lämnas oförändrade. Det innebär att Tele2 för i år räknar med att det underliggande rörelseresultatet ökar med ett medelhögt ensiffrigt procenttal och att kapitalinvesteringarna – exklusive spektrum och leasing – uppgår till 2,8–3,3 miljarder kronor.

"Sverige uppvisar förbättrade tillväxttrender för omsättningen, där företagsverksamheten visar en imponerande utveckling med en tillväxt på 3 procent jämfört med första kvartalet 2021", skriver Tele2.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.