Telebolag sänken på coronadeppig börs

Efter flera dagars kraftiga lyft backade Stockholmsbörsen något på fredagen. Arkivbild.
Efter flera dagars kraftiga lyft backade Stockholmsbörsen något på fredagen. Arkivbild.
BörsTT

Oro för ökad spridning av coronaviruset och en oväntat hög arbetslöshetssiffra från USA sänke stämningen på Stockholmsbörsen på handelsveckans sista dag.

Annons

Annons

Under en stor del av fredagen låg OMXS-index på minus 0,5 procent, men när en ny laddning räknade röster gav Joe Biden försprång i det amerikanska presidentvalet reagerade börsen positivt och hämtade sig något. Index stängde på minus 0,1 procent.

Till vinnarna räknades skogskoncernen SCA och byggjätten Skanska, som steg 1,5 respektive 1,4 procent. Bland bromsklossarna fanns de båda telekombolagen Tele 2 och Telia, ned 2,0 respektive 1,7 procent.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) ökade 1,0 procent efter det att fastighetsbolaget förvärvat konkurrenten Sveafastigheter Bostad för 2,8 miljarder kronor, ett köp bland annat finansierat med en nyemission.

Utbildningskoncernen Academedia är också ute på köpstråt och har gjort upp om att köpa bolaget RE Skolor AB av Swedish Education Group för 185 miljoner kronor. Academedia-aktien backade 1,5 procent.

Bildels- och verkstadskedjan Mekonomen föll 3,8 procent efter en delårsrapport.

På de ledande Asienbörserna var utvecklingen blandad inför helgen, med den högsta noteringen på 29 år på Tokyobörsen. Men i Europa var det mestadels nedåt. DAX-index i Frankfurt backade 0,7 procent och CAC 40-index i Paris tappade 0,5 procent. FTSE100-index i London steg marginella 0,1 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons