A-
A+

Terapihundar lindrar trauma efter husras

Volontären Jay Harris är på plats i amerikanska Surfside med fyra terapihundar.
Volontären Jay Harris är på plats i amerikanska Surfside med fyra terapihundar.
USATT-AFP

Surfside är i sorg efter det dramatiska husraset i förra veckan. Kanske kan fyrbenta traumaterapeuter lindra smärtan.

Annons

Annons

22 personer har bekräftats döda och över 100 saknas fortfarande efter husraset i det amerikanska kustsamhället Surfside intill Miami Beach i förra veckan.

Parallellt med att sökinsatsen pågår försöker volontärer hjälpa överlevare och anhöriga att bearbeta traumat. I arbetet har de draghjälp av fyrbenta assistenter med empati i överflöd.

Du börjar klappa en hund och så uppstår konversation, det är läkande, säger hundtränaren Jay Harris från frivilligorganisationen United Cajun Navy som har bett sina medlemmar ta med hundar till Surfside.
Det hjälper verkligen mot stressen.

Gruppen bildades för att bistå i räddningsinsatserna efter det att orkanen Katrina 2005 ödelagt stora delar av New Orleans och har sedan dess ryckt in vid en rad naturkatastrofer. Dess ledare Jennifer Toby säger att hon under årens lopp har lärt sig att människor i nöd behöver mer än enbart materiellt stöd.

När hela städer utplånas och människor har bott på härbärgen i flera veckor är det verkligen bra med emotionella stöddjur.

Efter den plötsliga huskollapsen den 24 juni anslöt Toney Wade, från volontärgruppen CCSR, med sin söktränade belgiska vallhund Hoeder. När räddningsledarna gav beskedet att det inte behövdes fler sökhundar valde Wade att ändå stanna kvar.

Även om Hoeders nos var överflödig fanns gott om människor i stort behov av tröst.

Hundar visar dig bara ren kärlek, ingenting annat, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!