A-
A+

Terrordömd man kopplas till danskt spioneri

-
DanmarkTT-Ritzau

En utpekad IS-man som avtjänar ett fängelsestraff för terrorbrott i Danmark kan i själva verket ha varit en dansk spion i Syrien.

Läckta handlingar visar hur Ahmed Samsam har förhandlat med Danmarks underrättelsetjänster under sin tid i fängelse.

Annons

Annons

Det har beskrivits som ett justitiemord. Fallet är en het fråga i Danmark och var särskilt aktuellt i valrörelsen, då flera partier krävde en ordentlig utredning. Men något försök att utreda saken vidare har ännu inte gjorts från regeringshåll.

Ahmed Samsam har dömts för att ha rest till Syrien och där ha anslutit sig till terrorrörelsen IS. Medieuppgifter i Danmark har sedan tidigare gjort gällande att han i själva verket var en dansk spion som verkade på uppdrag av Danmarks underrättelsetjänster. Nu har nya dokument läckts som visar tydliga kopplingar mellan den fängslade Samsam och danska försvarets underrättelsetjänst (FE) samt den danska säkerhetspolisen (PET).

Av dokumenten, i form av brevväxling mellan Samsam och hans tidigare advokat, framgår att det har förekommit ett slags förhandlingar om en ekonomisk förlikning.

En ersättning i mångmiljonklassen till Samsam diskuteras i breven, som tidningen Berlingske och Danmarks Radio har tagit del av. Vid ett tidigare tillfälle har också två personer som har identifierats som medarbetare vid FE besökt Samsam i fängelset och överlämnat en summa pengar.

Underrättelsetjänsterna har inte kommenterat brevens innehåll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.