A-
A+

Tesla stoppar betalning med bitcoin

Tesla-vd:n Elon Musk. Arkivbild.
Tesla-vd:n Elon Musk. Arkivbild.
EkonomiTT

Tesla drar i handbromsen för betalning med kryptovalutan bitcoin.

Det skriver biltillverkarens vd Elon Musk i ett inlägg på Twitter.

Annons

Annons

"Vi är oroade för den snabbt ökande användningen av fossila bränslen vid utvinning av och transaktioner med bitcoin, speciellt kol som ger de värsta utsläppen av alla slags bränslen", skriver Musk och fortsätter:

"Kryptovalutor är en bra idé på många plan och vi tror att de har en lovande framtid, men det kan inte ske på bekostnad av miljön."

I mars började Tesla officiellt acceptera bitcoin som betalning för sina elbilar.

Den digitala valutan skapas när kraftfulla datorer tävlar mot varandra om att lösa komplexa matematiska pussel, en energiintensiv process som för närvarande drivs av el som produceras med fossila bränslen, däribland kol.

Musk tillägger att Tesla inte kommer att sälja de bitcoin som företaget redan har. Det är inte användningen av valutan som drar mycket el, utan framställningen, och när den sistnämnda genomförs med mer miljövänliga energikällor ser företaget fortfarande användningsområden för valutan.

Musk nämner även att Tesla "tittar på andra kryptovalutor" som ska vara energieffektivare, utan att nämna några.

Att Tesla började använda bitcoin tidigare i år bidrog starkt till att kryptovalutan fortsatt rusa uppåt i värde – sedan årsskiftet har kursen mot USA-dollarn nästan fördubblats.

Efter Musks Twitterinlägg sent på onsdagskvällen svensk tid föll bitcoin ungefär 10 procent, men vände sedan försiktigt uppåt igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!