Testkrav på resenärer från Storbritannien

Inrikesminister Mikael Damberg (S) under pressträffen om nya krav på britter som vill resa in till Sverige.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) under pressträffen om nya krav på britter som vill resa in till Sverige.
CoronavirusetTT

Krav på negativt testresultat av pågående covid-19-infektion införs för resenärer från Storbritannien som vill komma in i Sverige, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Kravet gäller inte svenska medborgare.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sverige kommer få tillgång till ytterligare 2,2 miljoner doser av Pfizer/Biontechs vaccin, berättar näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Sverige kommer få tillgång till ytterligare 2,2 miljoner doser av Pfizer/Biontechs vaccin, berättar näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Det nya kravet börjar gälla från och med 1 januari 2021, i samband med att det tidigare flygstoppet från Storbritannien upphör. Kravet betyder att alla inresande från Storbritannien ska göra ett negativt coronatest senast 72 timmar före avfärd.

Det gäller inte för svenska medborgare, eftersom svenska medborgare alltid har rätt att resa in i Sverige. Däremot gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens uppmaningar för alla som varit i Storbritannien att man ska testa sig, säger Mikael Damberg.

Bakgrunden till kravet är att man vill hindra införsel av den muterade formen av coronaviruset som sprids i Storbritannien.

Isolera dig

Den som anländer från Storbritannien måste nu ta sitt ansvar, säger Damberg.

Man ska testa sig direkt vid ankomst till Sverige, man ska stanna hemma, efter fem dagar ska man testa sig igen. Och man ska isolera sig i sju dagar.
Detta gäller oavsett om du uppvisar negativt test vid ankomst eller inte.

Regeringen har även beredskap för att införa motsvarande krav på testning för inresande från andra högriskländer.

Läget kan snabbt förändras och jag utesluter inte att vi kan behöva vidta fler åtgärder längre fram, säger Damberg.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) berättar på samma pressträff att Sverige kommer få tillgång till ytterligare 2,2 miljoner doser av Pfizer/Biontechs vaccin. De nya leveranserna väntas påbörjas under mars.

Annons

Annons

Fler Pfizerdoser

Sveriges totala andel av vaccinet blir därmed 6,7 miljoner doser.

Det kommer av att EU tillsammans beslutat sig för att teckna den option som funnits om ytterligare 100 miljoner doser. Det innebär en 50-procentig ökning.

Man har även beslutat att även Norge och Island via Sverige kommer få tillgång till Modernas vaccin, om det blir godkänt.

Sverige åtar sig att se till att detta blir tillgängligt också för Norge och Island. Det innebär att vi hjälper våra nordiska grannar i en svår tid, säger Baylan.

En journalist frågar varför regeringen binder upp sig på ännu fler doser för Pfizers vaccin, som är det dyraste, i stället för att vänta in andra vaccin.

Pfizer/Biontech är det enda vaccinet som i dag är godkänt (inom EU), säger Baylan.
Varje insats vi kan göra för att förkorta pandemin tror jag vi har tiofalt igen. Så ja, visst finns en del kostnader förknippat med detta, men det är väl värt pengarna, säger Ibrahim Baylan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons