A-
A+

Texas vårdsystem nära bristningsgränsen

Ett tält sätts upp för att vårda patienter i vid ett sjukhus i Houston i augusti.
Ett tält sätts upp för att vårda patienter i vid ett sjukhus i Houston i augusti.
USATT-AFP

Sjukvårdssystemet i den amerikanska delstaten Texas pressas av en växande skara covidpatienter. Patienter vårdas i konferenssalar och enkla intensivvårdsavdelningar i glesbygd.

Annons

Annons

Antalet Texas-bor med covid-19 som vårdas på sjukhus är nu uppe kring 14 000, enligt delstatens vårdmyndigheter – liknande nivåer som vid topparna i januari. Delstatens vårdsystem har pressats efter flera veckor med höga inläggningstal.

Deltaviruset sprids fort i delstaten, som har en lägre vaccinationsgrad än genomsnittet i USA, och där det republikanska styret varit motståndare till munskydds- och vaccinkrav.

Flera sjukhus har fullt på sina intensivvårdsavdelningar, och sjukhusgruppen Houston Methodist uppger att man har fått vårda patienter i konferensrum.

Vårdpersonal och resurser är ansträngda till bristningsgränsen. Läkare och annan vårdpersonal ser dagligen att för många Texasbor blir sjuka i onödan, inklusive många barn, när vi vet att sjukdomen kan förebyggas, säger Elena Jimenéz-Gutiérrez, läkare i San Antonio, till Houston Public Media.

Dog av gallsten

Att de större sjukhusen är fulla ställer också till det på landsbygden, där mindre vårdanläggningar inte lyckas skicka vidare patienter man inte har kapacitet att ta hand om.

Ett exempel är 46-årige Afghanistanveteranen Daniel Wilkinson, som avled med gallsten på sjukhuset i lilla Bellville, som inte hade rätt utrustning för att ta ut dem.

Vår personal och vår läkare jobbade nonstop i mer än sex timmar för att få honom förflyttad till en specialistvårdsavdelning varsomhelst. Vår akutläkare som var i tjänst gick till och med ut på Facebook för att försöka få honom överförd, säger Daniel Bonk Fache, vd för sjukhuset, till nyhetsbyrån AFP.

Wilkinson är långt i från något undantag. Enligt organisationen Texas Organization of Rural and Community Hospitals, som samlar 158 mindre sjukhus och kliniker i Texas, får man dagligen ta emot samtal från sjukhus som frenetiskt försöker att hitta plats åt någon patient på de större sjukhusen.

Jag skulle säga att varje dag den här veckan har vi haft en sådan situation som inte slutade väl och som resulterade i att en patient avled, säger John Henderson, ordförande för organisationen, till AFP.

Annons

Annons

Provisoriska intensivvårdsavdelningar

Dessutom är uppgiften att ringa runt till en massa sjukhus i delstaten resurskrävande i den redan ansträngda situationen. Flera av sjukhusen har tvingats att inrätta egna intensivvårdsavdelningar, trots att de inte är anpassade för det.

Vi har en kritiskt sjuk intensivvårdspatient med covid på vår glesbygdsanläggning som vi tagit hand om i elva dagar för att vi inte lyckas hitta en bättre plats, säger Renee Poulteer, som ansvarar för sjuksköterskorna vid sjukhuset i Bellville, till AFP.

Delstaten har kört ut respiratorer och syrgas till småsjukhusen, och förstärkt med 8 100 vårdpersonal. Även personal från andra delstater har kommit till Texas för att hjälpa till.

Utrustningen och personalen kommer att vara till hjälp, sade guvernören Greg Abbott i en kommuniké i augusti.

"Texasbor kan göra sitt för att minska spridningen av covid-19 och sjukhusinläggningarna genom att ta vaccinet. Det är säkert, effektivt och ditt bästa försvar mot covid-19", sade guvernören.

Texas har omkring 29 miljoner invånare. Delstaten har haft 3,7 miljoner som smittats, och drygt 58 000 dödsfall. Nästan halva befolkningen är fullt vaccinerad, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!