A-
A+

Thaksin kastad i fängelse – ny ledare vald

Thaksin Shinawatra efter landningen på tisdagen.
Thaksin Shinawatra efter landningen på tisdagen.
ThailandTT

Efter 15 års exil är Thailands exledare Thaksin Shinawatra tillbaka i landet – och kastades omedelbart i fängelse.

Samtidigt kulminerar maktkampen efter valet, med klartecken för en ny premiärminister bara några timmar senare.

Annons

Srettha Thavisin på partihögkvarteret i Bangkok på tisdagen.
Srettha Thavisin på partihögkvarteret i Bangkok på tisdagen.
Anhängare till Thaksin Shinawatra vid Don Mueang-flygplatsen.
Anhängare till Thaksin Shinawatra vid Don Mueang-flygplatsen.

Shinawatra-klanen har försäkrat att de båda sakerna inte hör ihop, men tajmningen signalerar något annat.

Det var i samma veva landets parlamentsval hölls i våras som Thaksin meddelade att han skulle komma hem. Valet vanns av Phak Kao Klai (ungefär "Framstegspartiet"), men det var uppenbarligen för äventyrligt för militäretablissemanget, som blockerade partiets regeringsbildning i parlamentet.

Därför får nu Phak Pheu Thai ("För thailändare") chansen. Det är den senaste varianten av Shinawatras politiska konstellationer. Flera tidigare partier har förbjudits i den långvariga maktkamp som rasat mellan det lantliga norra Thailand, Thaksins maktbas, och militärens fästen i den mer urbana södern.

Känd magnat

Nu har Pheu Thai lyckats samla en koalition på över tio partier, däribland några som hör till militärfalangen, vilket innebär att det faktiskt blir en regering denna gång.

Kompromisskandidaten heter Srettha "Nid" Thavisin, känd fastighetsmagnat. Och på eftermiddagen lokal tid röstades han igenom som ny premiärminister, med stor majoritet i båda kamrarna i parlamentet.

Då hade företrädaren Thaksin Shinawatra både hunnit få ett jublande välkomnande och kastats i fängelse. Efter landningen på Bangkoks gamla storflygplats Don Mueang välkomnades han med sång av hundratals rödklädda anhängare. Men därefter fördes den tidigare premiärministern, som avsattes i en militärledd kupp 2006, direkt till Högsta domstolen.

I en kommuniké konstaterar Högsta domstolen att eftersom Thaksin i sin frånvaro varit dömd till fängelse ska han låsas in i åtta år, rapporterar medier från Bangkok. Det handlar om korruption och flera andra brott – men alla anklagelser är politiskt motiverade, hävdar han.

Kan benådas

Thaksin Shinawatra har sagt att han tar de juridiska konsekvenserna, om det innebär att han kan återvända till sitt hemland och träffa sina barnbarn.

"Jag vill be om tillåtelse att få leva i Thailand och andas samma luft som mina thailändska systrar och bröder", skrev han i ett inlägg på X, tidigare Twitter, på måndagen.

I Thailand kan dock brottslingar benådas av kungen, och experter misstänker att Thaksin fått positiva signaler inför hemresan. Den avgående premiärministern Wissanu Kreangam har också sagt att Thaksin kan få mildare behandling på grund av sin höga ålder.

Han verkar ha försäkrats om att han inte behöver avtjäna ett långvarigt fängelsestraff, säger Napon Jatusripitak, statsvetare vid forskningscentret Iseas i Singapore, till nyhetsbyrån AP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.